Najzdrowszy tłuszcz. Ryzyko raka jelit może spaść nawet o 40 proc.

Wybór odpowiedniego tłuszczu do diety dziecka to temat, który budzi wiele pytań wśród rodziców. Oleje roślinne stanowią ważne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin i przeciwutleniaczy, dlatego warto wiedzieć, które z nich są najkorzystniejsze dla zdrowia dziecka. Odpowiedni tłuszcz wspiera rozwój układu odpornościowego, a także wpływa na gospodarkę lipidową i rozwój mózgu.

Te oleje są najzdrowszeTe oleje są najzdrowsze
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Znaczenie tłuszczów w diecie dziecka

Tłuszcze, szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), takie jak omega-3 i omega-6, są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i siatkówki oka, co ma kluczowe znaczenie w pierwszych latach życia.

Badania opublikowane w American "Journal of Clinical Nutrition" potwierdzają, że odpowiednia podaż DHA (kwasu dokozaheksaenowego) i ALA (kwasu alfa-linolenowego) poprawia rozwój poznawczy i wzrokowy u dzieci oraz wzmacniają serce i mózg.

Olej rzepakowy – "oliwa północy"

Najczęściej polecanym olejem w diecie dziecka przez specjalistów jest olej rzepakowy tłoczony na zimno. Według raportu EFSA (European Food Safety Authority) olej rzepakowy ma bardzo korzystny stosunek omega-6 do omega-3 (około 2:1), co wspiera równowagę metaboliczną. Zawiera również znaczne ilości witaminy E i fitosteroli, które działają przeciwutleniająco.

Ponadto, olej rzepakowy cechuje się niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych w przyszłości. W badaniu opublikowanym w "Journal of Lipid Research" wykazano, że włączenie oleju rzepakowego do diety dzieci i dorosłych może obniżać poziom LDL (tzw. złego cholesterolu).

Oliwa z oliwek – klasyk śródziemnomorski

Oliwa z oliwek extra virgin to kolejny zdrowy wybór – bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), głównie kwas oleinowy, który wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie. Oliwa zawiera również związki fenolowe – naturalne przeciwutleniacze chroniące komórki przed uszkodzeniami.

Badania opublikowane w "Pediatric Research" potwierdzają, że oliwa z oliwek może być bezpiecznie stosowana w diecie niemowląt, szczególnie po 6. miesiącu życia, np. jako dodatek do zupek warzywnych.

Dorośli powinni sięgać po oliwę z oliwek także ze względu na jej potencjał antynowotworowy. Jej regularne spożycie wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka piersi, jelita grubego i żołądka. W "International Journal of Cancer" opublikowało badanie, w którym wskazano, że kobiety spożywające większe ilości oliwy z oliwek miały o 25–35 proc. mniejsze ryzyko raka piersi w porównaniu do tych, które używały głównie tłuszczów zwierzęcych.

Badanie opublikowane w "Journal of Epidemiology and Community Health" wykazało z kolei, że osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek miały znacząco niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – nawet do 40 proc. w porównaniu z osobami spożywającymi głównie tłuszcze zwierzęce.

Z kolei przegląd badań opublikowany w "Critical Reviews in Food Science and Nutrition" ujawnił, że dieta śródziemnomorska, której kluczowym elementem jest oliwa z oliwek, zmniejsza ryzyko raka żołądka poprzez działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdziałające mutacjom DNA wywołanym przez wolne rodniki oraz bakterie Helicobacter pylori – znany czynnik ryzyka nowotworów żołądka.

Olej lniany – skarbnica omega-3

Olej lniany tłoczony na zimno zawiera bardzo wysokie stężenie kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest prekursorem DHA i EPA. Według badań opublikowanych w "Nutrition Reviews" suplementacja olejem lnianym może zwiększyć poziom omega-3 we krwi u dzieci.

Jednakże, olej lniany jest bardzo wrażliwy na światło i temperaturę – nie nadaje się do smażenia, powinien być przechowywany w lodówce i spożywany na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do kaszek, jogurtów czy przecierów owocowych, ale najlepiej wprowadzać go ostrożnie i po konsultacji z pediatrą.

Jakich olejów unikać?

Nie wszystkie oleje są bezpieczne dla dzieci. Należy unikać olejów rafinowanych i bogatych w kwasy tłuszczowe trans – takich jak olej palmowy, kokosowy (w nadmiarze) czy olej sojowy rafinowany. Te tłuszcze mogą zaburzać gospodarkę lipidową i przyczyniać się do rozwoju insulinooporności.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące