Trybula - właściwości i zastosowanie
Zielona i aromatyczna. Idealna zarówno do dań kuchni azjatyckiej, jak i wiosennych, lekkich sałatek. Trybula to przyprawa wszechstronna.
Choć stosowana najczęściej w kuchni francuskiej i holenderskiej (zazwyczaj do przyrządzania zup i sosów rybnych), również u nas zaczyna zdobywać popularność. Zaczyna wzbogacać smak i aromat polskich zup, a nawet takich potraw jak tradycyjne kotlety mielone. Jakie są jej zdrowotne właściwości?
Moc schowana w listkach
Jej smak przypomina anyż lub pietruszkę. Jest orientalny, ale delikatny. Słodki, lecz nie mdły. Trybula to roślina z rodziny selerowatych. Można ją uprawiać w doniczce na balkonie lub w domowym ogródku. Lubi słońce i żyzną glebę.
Małe, zielone listki zbiera się zanim zdążą podrosnąć i suszy. Zachowują w ten sposób swój charakterystyczny ostry smak i właściwości prozdrowotne. Liście rośliny można również zakonserwować w occie.
Idealna na poprawę humoru
Trybula to specyficzna roślina. Już sam jej aromat potrafi poprawić nastrój. Ale to nie jedyne właściwości tej przyprawy.
Napar z trybuli można wykorzystywać do przemywania podrażnionych i zmęczonych oczu – również u dzieci. Pity regularnie obniża ciśnienie krwi. Składnikiem, któremu roślina zawdzięcza swoje właściwości jest olejek eteryczny. Zapachem przypomina mirrę.
Bogactwo składników
Trybula to również bogate źródło bioflawonoidów. Wspomagają one wchłanianie witaminy C niezbędnej do przyswajania żelaza, które zapobiega anemii i razem z innymi składnikami działa krwiotwórczo. Zioło wspomaga trawienie.
Można je zaparzyć i pić w formie herbaty. Aby to zrobić, wystarczy łyżeczkę świeżych listków trybuli zalać szklanką wrzątku. Po 20 minutach można schłodzić i pić. Taki napar najlepiej spożywać gdy na dworze jest chłodno, gdyż działa rozgrzewająco.
Orientalny dodatek do zup
Trybula to zioło doskonałe dla dzieci. Jest skarbnicą witaminy C, wapnia i żelaza. Każdy z tych składników jest dziecku niezbędny do prawidłowego wzrostu. Listki trybuli do złudzenia przypominają natkę pietruszki. Smakują zupełnie inaczej.
Jeśli chcesz podać trybulę dziecku, pokrój ją bardzo drobno i dodaj do zupy. Na początek możesz szczyptą doprawić rosół. Nabierze w ten sposób charakterystycznego, ciepłego smaku. Jeśli dziecko go polubi, możesz przyprawiać nią inne dania: sosy, panierki, zupy-kremy, ryby.
Gdzie kupić?
Trybula to roślina w Polsce mało znana – choć nieświadomie często mijamy ją na łąkach. Na zachodzie Europy można kupić ją na każdym bazarze.
U nas jednak, dostępna jest rzadko i zazwyczaj sezonowo w dużych sklepach. Można też dostać ją w gospodarstwach ekologicznych, które podążają za nowinkami żywieniowymi. Przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków została uznana za roślinę bezpieczną.
Uprawa na balkonie
Jeśli nie możesz znaleźć trybuli w sklepie, wyhoduj ją na balkonie. To roślina łatwa w uprawie. Potrzebuje żyznej, ale lekkiej ziemi, wody i dużej ilości słońca. Jej nasiona kupisz w sklepie ogrodniczym lub przez internet.
Do doniczki wysiej po 10-20 ziarenek w jednym miejscu, nakryj ligniną i odstaw w nasłonecznione miejsce – idealne będzie okno południowe. Gdy roślina wykiełkuje zdejmij ligninę. Pierwsze listki można zbierać po sześciu-ośmiu tygodniach. Zbiór kończymy, gdy pojawią się pierwsze kwiaty.