Tort tęczowy - sztuczne barwniki, biszkopt, masa
Tort tęczowy z pewnością zachwyci nie tylko dzieci ale także dorosłych. Jest piękny i łatwy w wykonaniu. Pięknie udekorowany tort tęczowy będzie idealny na urodziny naszego dziecka. Mimo, że jego smak nie jest wyjątkowy to jest wilgotny i bardzo smaczny.
Tort tęczowy - sztuczne barwniki
Przed wykonanie tortu tęczowego musisz wiedzieć, że do jego wykonania używa się sztucznych barwników. Więc jeśli nie chcesz dziecku podawać niezdrowych rzeczy to nie będzie dla was dobre rozwiązanie. Warto jednak pamiętać, że taki tort dziecko zje raz w roku albo nawet i na kilka lat więc na pewno nie wpłynie to negatywnie na dziecko a wywoła uśmiech na twarzy dziecka.
Tort tęczowy - biszkopt
Wykonujemy standarowy biszkopt i dzielimy go na 6 blatów. Każdy z blatów odkładamy do oddzielnej miseczki lub na oddzielny talerz. Następnie dodajemy barwniki. Może być na przykład: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Dodajemy je do masy i dokładnie mieszkamy. Tak uzyskane kolorowe biszkopty pieczemy po kolei około 15-20 minut.
Tort tęczowy - masa
Masę do tortu tęczowego wykonujemy z bitej śmietany i serka mascarpone. Śmietanę razem z serkiem mascarpone i cukrem ubijamy w mikserze na sztywną pianę a następnie dodajemy wybrany ekstrakt.
Tort tęczowy - efekt końcowy
Upieczone biszkopty po kolei przekładamy naszą masą. Blat fioletowy kładziemy na parterze, smarujemy masą, nakładamy na niego niebieski i przekładamy aż do wysmarowania wszystkich biszkoptów. Boki tortu również wysmaruj masą. Do dekoracji mozesz użyć wiórków kokosowych, orzechów, owoców. Wszystko zależy od wyobraźni. Tort należy schłodzić w lodówce przez minimum trzy godziny.