Tagiatelle z kurczakiem i brokułami
Tagiatelle z kurczakiem i brokułami to niezwykle pięknie prezentujące się danie pochodzi z kuchni włoskiej. Klasyczny makaron z dodatkiem chrupiących, prażonych migdałów i pachnącego rozmarynu, posiada niepowtarzalny smak. Porcji witamin dostarcza pyszny brokuł.
Składniki (na 4 porcje):
- 350g filetów z piersi kurczaka,
- 25 dag makaronu tagiatelle,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny, opakowanie śmietany,
- 30 dag brokułów,
- sól,
- migdały w płatkach,
- łyżeczka imbiru mielonego Kamis,
- pieprz kolorowy ziarnisty
- rozmaryn
Sposób przygotowania:
Podsmażamy płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Kroimy kurczaka w kostkę, wkładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, imbir i rozmaryn. Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni na średnim ogniu przez 6-7 minut. Dorzucamy brokuły i smażymy wszystko przez 4-5 minut. Na patelnię wylewamy śmietanę i całość dusimy przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Sosem polewamy makaron. Posypujemy płatkami migdałów.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 376,11 kcal |
Białka | 20,62 g |
Węglowodany | 25,56 g |
Tłuszcze | 21,22 g |
Błonnik | 1,9 g |
Smacznego!