Tagiatelle z kurczakiem i brokułami

To niezwykle pięknie prezentujące się danie pochodzi z kuchni włoskiej. Klasyczny makaron z dodatkiem chrupiących, prażonych migdałów i pachnącego rozmarynu, posiada niepowtarzalny smak. Porcji witamin dostarcza pyszny brokuł.

Składniki (na 4 porcje):

  • 350g filetów z piersi kurczaka,
  • 25 dag makaronu tagiatelle,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny, opakowanie śmietany,
  • 30 dag brokułów,
  • sól,
  • migdały w płatkach,
  • łyżeczka imbiru mielonego Kamis,
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • rozmaryn

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

Sposób przygotowania:

Podsmażamy płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Kroimy kurczaka w kostkę, wkładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, imbir i rozmaryn. Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni na średnim ogniu przez 6-7 minut. Dorzucamy brokuły i smażymy wszystko przez 4-5 minut. Na patelnię wylewamy śmietanę i całość dusimy przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Sosem polewamy makaron. Posypujemy płatkami migdałów.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 376,11 kcal
Białka 20,62 g
Węglowodany 25,56 g
Tłuszcze 21,22 g
Błonnik 1,9 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!