Szaszłyki zamarynowane po staropolsku

Szaszłyki są daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Za takimi specjałami przepadają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Świetnie nadają się na grilla – są lekkostrawne i przede wszystkim smaczne!

Składniki (na 4 porcje):

  • 60 dag polędwicy wołowej,
  • 2 papryki - każda w innym kolorze - czerwona i żółta,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 2 duże ogórki,
  • oliwa z oliwek,
  • papryka słodka,
  • marynata staropolska Kamis,
  • koperek suszony,
  • musztarda czosnkowa

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Sposób przygotowania:

Pomidorki myjemy. Paprykę po umyciu oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy mięso oliwą. Wymieszaną z marynatą staropolską, wstawiamy na dwie godziny do lodówki.

Szaszłyki z grilla
Szaszłyki z grilla

Mięso na szaszłyki dobrze jest wcześniej zamarynować.

zobacz galerię

Po tym czasie kostki mięsa na przemian z kawałkami papryki i pomidorkami nadziewamy na osiem patyczków do szaszłyków. Pieczemy na grillu elektrycznym lub w piekarniku na kratce grillowej. Ogórek kroimy w plasterki.

Przyrządzamy sos z oliwy, musztardy czosnkowej , szczypty papryki słodkiej i koperku. Mieszamy ogórki z sosem. Układamy na talerzyku, na ogórkach układamy szaszłyki.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 122,61 kcal
Białka 16,14 g
Węglowodany 3,62 g
Tłuszcze 4,83 g
Błonnik 0,98 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!