Szaszłyki zamarynowane po staropolsku
Szaszłyki są daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Za takimi specjałami przepadają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Świetnie nadają się na grilla – są lekkostrawne i przede wszystkim smaczne!
Składniki (na 4 porcje):
- 60 dag polędwicy wołowej,
- 2 papryki - każda w innym kolorze - czerwona i żółta,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- 2 duże ogórki,
- oliwa z oliwek,
- papryka słodka,
- marynata staropolska Kamis,
- koperek suszony,
- musztarda czosnkowa
Sposób przygotowania:
Pomidorki myjemy. Paprykę po umyciu oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy mięso oliwą. Wymieszaną z marynatą staropolską, wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie kostki mięsa na przemian z kawałkami papryki i pomidorkami nadziewamy na osiem patyczków do szaszłyków. Pieczemy na grillu elektrycznym lub w piekarniku na kratce grillowej. Ogórek kroimy w plasterki.
Przyrządzamy sos z oliwy, musztardy czosnkowej , szczypty papryki słodkiej i koperku. Mieszamy ogórki z sosem. Układamy na talerzyku, na ogórkach układamy szaszłyki.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 122,61 kcal |
Białka | 16,14 g |
Węglowodany | 3,62 g |
Tłuszcze | 4,83 g |
Błonnik | 0,98 g |
Smacznego!