Szaszłyki zamarynowane po staropolsku

Szaszłyki są daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Za takimi specjałami przepadają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Świetnie nadają się na grilla – są lekkostrawne i przede wszystkim smaczne!

Składniki (na 4 porcje):

Polecane wideo:

  • 60 dag polędwicy wołowej,
  • 2 papryki - każda w innym kolorze - czerwona i żółta,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 2 duże ogórki,
  • oliwa z oliwek,
  • papryka słodka,
  • marynata staropolska Kamis,
  • koperek suszony,
  • musztarda czosnkowa

Sposób przygotowania:

Pomidorki myjemy. Paprykę po umyciu oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy mięso oliwą. Wymieszaną z marynatą staropolską, wstawiamy na dwie godziny do lodówki.

Szaszłyki z grilla

Mięso na szaszłyki dobrze jest wcześniej zamarynować.

Po tym czasie kostki mięsa na przemian z kawałkami papryki i pomidorkami nadziewamy na osiem patyczków do szaszłyków. Pieczemy na grillu elektrycznym lub w piekarniku na kratce grillowej. Ogórek kroimy w plasterki.

Przyrządzamy sos z oliwy, musztardy czosnkowej , szczypty papryki słodkiej i koperku. Mieszamy ogórki z sosem. Układamy na talerzyku, na ogórkach układamy szaszłyki.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 122,61 kcal
Białka 16,14 g
Węglowodany 3,62 g
Tłuszcze 4,83 g
Błonnik 0,98 g

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z grilla
Dania z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia to bardzo smaczne i pełne składników odżywczych warzywo. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A. Jest bogata w wapń, a także potas. Lekka, w dużym procencie złożona z wody, jest idealna...

Dania z grilla

Grillowane grzyby

Grillowane grzyby

Oprócz wyrafinowanego smaku, grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od wieków stosowane są grzyby maitake i shiitake jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu....

Dania z grilla

Czy dzieci powinny jeść potrawy z grilla?

Czy dzieci powinny jeść potrawy z grilla?

dania najlepiej przygotowywać na aluminiowych tackach. Zwęglone = szkodliwe Nie podawajmy dziecku mocno przypalonych, zwęglonych kawałków mięsa (...) może być przyczyną poważnego zatrucia. Elektryczny lepszy niż tradycyjny Jeśli mamy...

Dania z grilla

Kalmary z grilla

Kalmary z grilla

Kalmary, podobnie jak inne owoce morza, są naprawdę smaczne i zdrowe. Przede wszystkim są one źródłem wysokowartościowego białka. Tłuszcze kalmarów mają niską temperaturę topnienia i wysoką przyswajalność, która wynosi około 92%. Są one także źródłem...

Dania z grilla

Ziemniaki z grilla

proponujemy pyszne ziemniaki z grilla. Składniki: 400 g dużych młodych ziemniaków, 3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, sok z 1/4 cytryny, 2 łyżki posiekanej

Dania z grilla

Grillowane brokuły

Grillowane brokuły

Brokuł jest warzywem posiadającym wiele cennych substancji odżywczych, znakomicie wpływających na zdrowie organizmu. Jest bogatym źródłem minerałów, takich jak fosfor, żelazo, wapń i chrom, a ostatni z nich odgrywa szczególną rolę w walce z cukrzycą....

Dania z grilla

Kurczak z grilla w pomarańczach

i odstaw na minimum 15 minut. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla. Ułóż kawałki kurczaka i podsmażaj przez około 7 minut bez przesuwania, a następnie (...) na talerzu i szybko wrzuć na grilla odłożone kawałki pomarańczy....

Dania z grilla

Grillowany łosoś

Grillowany łosoś

Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. W jego mięsie znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Warto pamiętać również, że jest to doskonałe źródło wartościowego białka, które spokojnie może zastąpić nam mięso.

Dania z grilla

Grillowane ziemniaki

Grillowane ziemniaki

O ziemniakach krążą negatywne mity. Jednak są to warzywa bardzo zdrowe i pełne ważnych składników odżywczych. Przede wszystkim są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Ponadto zawierają witaminy i mnóstwo minerałów.