Trwa ładowanie...

Szaszłyki zamarynowane po staropolsku

Avatar placeholder
16.03.2017 17:01
Szaszłyki zamarynowane po staropolsku
Szaszłyki zamarynowane po staropolsku

Szaszłyki są daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Za takimi specjałami przepadają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Świetnie nadają się na grilla – są lekkostrawne i przede wszystkim smaczne!

Składniki (na 4 porcje):

  • 60 dag polędwicy wołowej,
  • 2 papryki - każda w innym kolorze - czerwona i żółta,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 2 duże ogórki,
  • oliwa z oliwek,
  • papryka słodka,
  • marynata staropolska Kamis,
  • koperek suszony,
  • musztarda czosnkowa

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Pomidorki myjemy. Paprykę po umyciu oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy mięso oliwą. Wymieszaną z marynatą staropolską, wstawiamy na dwie godziny do lodówki.

Po tym czasie kostki mięsa na przemian z kawałkami papryki i pomidorkami nadziewamy na osiem patyczków do szaszłyków. Pieczemy na grillu elektrycznym lub w piekarniku na kratce grillowej. Ogórek kroimy w plasterki.

Przyrządzamy sos z oliwy, musztardy czosnkowej , szczypty papryki słodkiej i koperku. Mieszamy ogórki z sosem. Układamy na talerzyku, na ogórkach układamy szaszłyki.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie122,61 kcal
Białka16,14 g
Węglowodany3,62 g
Tłuszcze4,83 g
Błonnik0,98 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze