Sygnały, że jesz za dużo cukru. Ogranicz go jak najszybciej
Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że zjada za dużo cukru. Mimo że staramy się ograniczać słodycze, to i tak nie uchronimy się przed nadmiarem cukru. Wystarczy, że wypijemy wodę smakową albo zjemy słodką drożdżówkę. Co się dzieje, gdy w naszym organizmie jest za dużo cukru?
1. Nadwaga i otyłość
Nadmiar cukru w diecie ma wpływ na nasz wygląd. Najprościej mówiąc przyczynia się do tego, że szybciej przybieramy na wadze. Może nam się wydawać, że ograniczamy cukier, bo nie słodzimy herbaty i jemy tylko gorzką czekoladę.
Tymczasem cukier znajduje się też w produktach, których byśmy o to nie podejrzewali. Jest w wodzie smakowej, napojach, gotowych sosach i kostkach rosołowych. Uważać trzeba też na produkty ''light'' o obniżonej zawartości tłuszczu. Zwykle zastępuje się go właśnie dodatkiem cukru.
Spożywanie nadmiernych ilości cukru najszybciej odbije się na naszej sylwetce.
2. Osłabienie i insulinooporność
Gdy spożywamy produkty bogate w cukry proste, w naszej krwi gwałtownie wzrasta stężenie glukozy. Zmusza to trzustkę do produkowania większej ilości insuliny, żeby wyrównać ten poziom. Po zjedzeniu słodkości czujemy nagły przypływ energii, który jednak dość szybko opada.
Pojawia się wtedy osłabienie i zmęczenie więc sięgamy po kolejną cukrową przekąskę. Takie ''pakowanie się cukrem'' może doprowadzić do insulinooporności. W jej następstwie może pojawić się stan przedcukrzycowy.
3. Częste infekcje
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi też do częstszych infekcji. Dzieje się tak dlatego, że cukier obniża odporność. Upośledza białe krwinki, które są odpowiedzialne za zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów.
Cukrowe przekąski sprzyjają też rozwojowi kandydozy. To grzybicza choroba, która powstaje w wyniku zbytniego namnożenia się drożdżaków z rodzaju Candida. Objawy widoczne są na paznokciach, skórze i błonach śluzowych.
4. Niepokój lub depresja
Nadmiar cukru może też przyczyniać się do osłabienia kondycji psychicznej i emocjonalnej. Sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na zaburzenia depresyjne i lękowe. Duże wahania stężenia glukozy we krwi mogą prowadzić do spadku nastroju, przygnębienia i uczucia psychicznego zmęczenia.
5. Problemy ze skórą
Zbyt duża ilość cukru w diecie potęguje stany zapalne. Słodkie przekąski są niewskazane dla osób borykających się z trądzikiem, trądzikiem różowatym i nadmiernym łojotokiem lub przesuszeniem skóry.
Zajadając się słodkimi przekąskami sprawiamy, że dolegliwości związane z tymi chorobami się nasilają. Dodatkowo pojawiają się też cienie pod oczami, a skóra robi się poszarzała i swędząca. Zredukowanie spożycia cukru może poprawić jej stan.
6. Problemy z sercem
Słodka dieta nie pozostaje też bez wpływu na nasze serce. Z badania przeprowadzonego na szczurach w Case Western Uniwersity Reserve wynika, że dieta bogata w sacharozę zwiększa ryzyko problemów kariologicznych bardziej niż dieta bogata we fruktozę czy dieta wysokotłuszczowa.
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do otyłości, która nie pozostaje bez wpływu na stan naszego serca. Jeśli nie chcemy narażać się na niewydolność krążenia i inne groźne choroby, w tym cukrzycę typu 2, ogranicz słodkie przekąski.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl