Sukraloza - właściwości i przeciwskazania

Sukraloza jest jednym z dostępnych na rynku słodzików. Nadaje potrawom słodki smak, nie dostarczając jednocześnie kalorii, dzięki czemu chętnie używają jej osoby na diecie. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego cieszy się popularnością także wśród diabetyków. Czy stosowanie sukralozy jest zdrowe? Jakie są skutki uboczne spożywania tego słodzika? Czy jest bezpieczna dla dzieci?

Sukraloza to syntetyczny słodzik, nawet kilkaset razy słodszy od cukruSukraloza to syntetyczny słodzik, nawet kilkaset razy słodszy od cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Rosiecka

Czym jest sukraloza?

Sukraloza to słodzik syntetyczny, który wytwarzany jest z sacharozy. W przeciwieństwie do naturalnych słodzików, takich jak ksylitol czy stewia, zupełnie nie posiada kalorii, a dodatkowo jest od 200 do 800 razy słodsza od cukru. Aby posłodzić ulubiony napój, potrzebujemy jedynie odrobinę tego słodzika.

Sukraloza świetnie rozpuszcza się w wodzie, wykazuje również odporność na temperatury, zarówno niskie, jak i wysokie. Dzięki swoim właściwościom znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, głównie w produktach o zmniejszonej kaloryczności (np. żywność dietetyczna). Sukraloza jest oznaczana symbolem E955 i nosi nazwę "Splenda".

Czy sukraloza jest zdrowa?

Gdy minął pierwszy zachwyt nad słodzikami, wynikający z możliwości ich spożywania przez diabetyków i osoby odchudzające się, zaczęto wnikliwie je badać.

Naukowcy ustalili, że sukraloza jako taka nie jest w żaden sposób szkodliwa, jednak w organizmie człowieka rozpada się na związki, które mogą powodować skutki uboczne. W przypadku sacharozy mamy do czynienia po rozpadzie z glukozą i fruktozą. W przypadku sukralozy - z chlorofruktozą i chloroglukozą, które to uznawane są za rakotwórcze.

Słodzik ten jest mimo to oficjalnie dopuszczony do użytku spożywczego, dlatego możemy go znaleźć w wielu różnych produktach. Często dodawany jest to płatków śniadaniowych, deserów, jogurtów czy gumy do żucia.

Sukraloza u dzieci i kobiet w ciąży

Nadmierne spożywanie sukralozy może spowodować kurczenie się grasicy i śledziony, powiększenia nerek i wątroby, a także zatrzymanie wzrostu u dzieci i młodzieży. Z tego też powody substancja ta nie jest zalecana dla młodszych grup wiekowych.

Z uwagi na jej skutki uboczne nie powinna być także stosowana przez kobiety w ciąży - może mieć niekorzystny wpływ na rozwój dziecka.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące