- dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Przepisy na wzmacniające dania dla chorego dziecka
Każdy rodzic wie, że chore dziecko bywa marudne i ma dużo mniejszy apetyt. Jest to związane ze złym samopoczuciem, ograniczoną aktywnością ruchową, a co za tym idzie – słabszym zapotrzebowaniem energetycznym. Mimo to nie wolno zapominać o regularnych posiłkach. Powinny być one nie tylko zdrowe, ale także urozmaicone i smaczne. Oto kilka pomysłów na posiłek, który doda choremu dziecku sił do walki z infekcją.
Owsianka z owocami
Podczas choroby najbardziej pożądana jest dieta płynna, półpłynna lub nawet papkowata. Posiłki powinny być lekkostrawne, żeby nie obciążały układu pokarmowego.
Pierwszą propozycją jest owsianka. Aby ją przyrządzić, wystarczy wlać do garnuszka szklankę mleka i gotować ją razem z pięcioma łyżkami płatków owsianych (zwykłych lub górskich) przez 5 minut. Jej smak zależeć będzie od dodatków. Choremu dziecku warto podawać owsiankę bananowo-cynamonową. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy banana pokrojonego w plastry (jest naturalnym prebiotykiem) oraz pół łyżeczki mielonego cynamonu, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Całość można posypać orzechami.
Uwaga! W przypadku antybiotykoterapii niewskazany jest nabiał, dlatego owsiankę można także ugotować na wodzie.
Rosół z makaronem i kurkumą
O leczniczych właściwościach rosołu słyszał chyba każdy. Zupa uznawana za najzdrowszą na świecie rozgrzewa, podnosi odporność, działa przeciwzapalnie. Jest przy tym pyszna i smakuje nawet niejadkom. Możesz ją przyrządzić według receptury babci lub skorzystać z naszego przepisu. Co ci się przyda? Kilogram mięsa, np. drobiowego, liść laurowy, ziele angielskie, 3 duże marchewki, 1 pietruszka, natka pietruszki, 2 cebule, pół selera, 4 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Do gotującego się wywaru warto dodać kurkumę, która wspomoże walkę z infekcją, oraz odrobinę posiekanego imbiru. Zupę najlepiej podawać z domowym makaronem i natką pietruszki.
Zupa czosnkowa
Częstym objawem przeziębienia jest ból gardła, dlatego wzmacniające śniadanie powinno być nie tylko pożywne, ale i ciepłe. Takie z pewnością będą zupy oraz kremy z warzyw.
Idealna w okresie choroby jest zupa czosnkowa. Warto wykorzystać lecznicze działanie czosnku, który jest uznawany za naturalny antybiotyk i panaceum na przeziębienie. Przygotowanie takiej zupy nie jest trudne. Czego potrzebujemy? 1 główki czosnku, 1 cebuli, 1 pietruszki, 4 marchewek, 5 ziemniaków i odrobiny oliwy. Posiekaną cebulkę oraz ząbki czosnku wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 2–3 minuty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa i smażymy przez kolejne 2–3 minuty. Po tym czasie zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wszystko miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Placuszki z dyni
Jeśli twoje dziecko ma już dość płynnej diety i lubi śniadania na słodko, możesz mu przygotować dyniowe placuszki. Dynia łagodzi bowiem stany zapalne i wzmacnia układ immunologiczny. Dodatkowo zawiera duże ilości wody oraz jest bardzo delikatna dla podrażnionego gardła. Aby przygotować takie placuszki, potrzebujemy: 1 szklanki dyniowego puree, 1 szklanki mąki, 1 szklanki mleka, 2 jaj, 2 łyżek masła lub oleju (do smażenia), 1 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypty soli. Składniki mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Można podawać je z dowolnymi dodatkami, np. domowymi powidłami, miodem lub syropem klonowym.