Produkty, dzięki którym dziecko będzie miało białe zęby

Mycia zębów należy uczyć dzieci już od najmłodszych lat.  W zachowaniu higieny jamy ustnej z pomocą przychodzi dobrze dobrana i zbilansowana dieta oraz regularne wizyty u stomatologa. Co więc powinniśmy jeść, my i nasze dzieci, by móc jak najdłużej cieszyć się zdrowym i białym uśmiechem?

1. Żółty ser

Jak twierdzą naukowcy, żółty ser ma bardzo dobry wpływ na stan jamy ustnej. Jego żucie podnosi poziom pH płytki nazębnej, co pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy i zapalenia dziąseł.

Co ciekawe, zależność ta nie występuje po spożyciu mleka czy jogurtu. Ser żółty zawiera substancje, które intensywnie stymulują wytwarzanie śliny, a ta jest swego rodzaju buforem, który zabezpiecza właśnie przed spadkiem pH. Oprócz tego w serze żółtym znajdują się także difosforany, które wykorzystują producenci past do zębów wzmacniających szkliwo.

Zobacz film: "Najważniejsze fakty o rozwoju malucha. Zobacz, co musisz wiedzieć"

2. Nabiał

Niezbędnym minerałem wykorzystywanym do budowy zębów i innych kości jest wapń. A jego najlepszym źródłem są produkty mleczne takie jak: maślanka, jogurt czy kefir. Warto je jeść, ponieważ niedobór wapnia może być dość dużym problemem objawiającym się częstymi złamaniami, kruchością lub próchnicą zębów.

Jeśli twoje dziecko ma alergię na białko mleka krowiego, zainwestuj w odpowiednie suplementy bogate w wapń. Możesz mu również podawać mleko kozie, sardynki lub szprotki.

3. Tłuste ryby

Wapń niewiele byłby wart, gdyby nie witamina D. To dzięki niej budulec kości wchłania się w organizmie. Najlepszym źródłem witaminy D są tłuste ryby, takie jak łosoś lub makrela.

Witamina D odpowiada ona twardość kości i zębów, ponieważ reguluje w gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów. Jej najlepszym źródłem są promienie słoneczne. To pod ich wpływem witamina D jest wytwarzana w organizmie.

Jedzenie ryb w czasie ciąży
Jedzenie ryb w czasie ciąży [2 zdjęcia]

Ryby są niezastąpionym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych omeg –3, białka, jodu i witaminy D....

zobacz galerię

4. Brokuły

Te zielone warzywo to doskonałe i – co najważniejsze – naturalne – źródło koenzymu Q10. Substancja jest dla organizmu niezwykle ważna, ponieważ wpływa na procesy energetyczne. Zwiększa odporność na infekcje, poprawia kondycję przyzębia, chroni dziąsła przed niepożądanym działaniem drobnoustrojów, które powodują paradontozę. Ta groźna choroba, jak szacują stomatolodzy, dotyka już około 70 na 100 osób w podeszłym wieku. Warto jej zapobiegać już w dzieciństwie.

W brokułach znajdziemy także spore ilości wapnia, dzięki czemu warzywa te zapobiegają odsłanianiu szyjek zębowych i pomagają chronić przed nowotworami.

Warto jednak zwrócić uwagę na sposób przyrządzania brokułów. Należy je gotować maksymalnie 5 minut. Po tym czasie tracą one swoją zieloną barwę, a co za tym idzie – cenne właściwości.

5. Truskawki

Jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych są doskonałym wybielaczem do zębów. Choć nie zastąpią profesjonalnego zabiegu u stomatologa, zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, używanego w pastach wybielających. Poza tym zapobiegają osadzaniu się kamienia na zębach i odgrywają istotną rolę przy zwalczaniu zapaleń jamy ustnej. Wzmacniają, stymulują wydzielanie śliny, mineralizują zęby i w dobrym stanie utrzymują dziąsła.

6. Marchewka

Najlepiej, gdy jemy ją na surowo, ma wtedy najwięcej właściwości. W sytuacjach wyjątkowych może nawet zastąpić szczoteczkę, ponieważ oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmów. Tym samym wspomaga walkę z kamieniem nazębnym. Ważny jest też fakt, że marchewka wpływa na formowanie prawidłowego zgryzu. Z tego względu warto podawać ją dzieciom, gdy tylko pojawią się u nich pierwsze zęby.

7. Cytrusy

Cytrusy to bogactwo witaminy C. Szczególnie ważne są kiwi i grejpfrut. Witamina C jest odpowiedzialna za utrzymywanie dziąseł w prawidłowym stanie. Zapobiega odsłanianiu się szyjek zębowych oraz ma ogromne znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej.

 

8. Olej kokosowy

Nazywany naturalną pastą do zębów. Olej kokosowy niszczy szczepy bakterii, które są odpowiedzialne za wytwarzanie kwasów uszkadzających szkliwo. Jest w tym tak skuteczny, że można dodać go do pasty. Olej kokosowy pomaga także w zwalczaniu drożdżaków – przyczyny pleśniawek – oraz zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!