Produkty bogate w witaminę D 

Witamina D jest inna od wszystkich. Wyróżnia ją przede wszystkim to, że może być wytwarzana przez ludzki organizm na skutek działania promieni słonecznych. Mimo że nawet krótka ekspozycja na słońce jest w stanie zapewnić nam jej odpowiednią ilość, to wielu ludzi wciąż cierpi na jej niedobór.

Jeśli codzienne spacery nie wystarczą, warto pamiętać o drugim źródle witaminy D, którym jest odpowiednia dieta.

Witamina D wzmacnia serce, kości i zęby, zapobiega depresji. Przede wszystkim cenimy ją jednak za właściwości antynowotworowe - według naukowców z Japonii zmniejsza ryzyko raka wątroby o 50 proc. Badania w Stanach Zjednoczonych ujawniły także niższe ryzyko raka piersi i prostaty.

W jakich produktach znajdziemy najwięcej witaminy nazywanej witaminą słońca?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Tłuste ryby morskie

Łosoś bogaty w witaminę D
Łosoś bogaty w witaminę D © 123RF

Zdecydowanie najwięcej witaminy D znajduje się w tłustych rybach morskich. Łosoś, dorsz, miecznik, makrela, halibut, węgorz, a nawet śledź są jej doskonałym źródłem.

Witaminy tej nie zabraknie nawet w rybach puszkowych, takich jak tuńczyk czy sardynki. Oczywiście jej ilość zależy nie tylko od gatunku ryby, ale i miejsca jej połowu oraz formy podania.

Inną liczbę jednostek będzie miał bowiem śledź w oleju, a inną marynowany. Ryby są także źródłem pełnowartościowego białka, dlatego warto włączyć je do menu nawet kilka razy w tygodniu.

/ 7Oleje z wątroby ryb

Olej z tłustych ryb z witaminą D
Olej z tłustych ryb z witaminą D © 123RF

Prawie na równi z tłustymi rybami morskimi znajdują się oleje z ich wątroby. Szczególnie polecany jest olej z wątroby ryb dorszowatych oraz olej z wątroby rekina, czyli produkty określane mianem tranu. Można je spożywać w formie płynu lub kapsułki.

Oprócz witaminy D tran zawiera również spore pokłady witaminy A oraz dobrze przyswajalne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają między innymi na układ odpornościowy.

/ 7Jaja

Jajka źródłem witaminy D
Jajka źródłem witaminy D © 123RF

Z jaj można przyrządzić naprawdę dużo smacznych i zdrowych posiłków. Spożywać je warto zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Szczególnie wartościowe, jeśli chodzi o zawartość witaminy D, są żółtka, czyli dla wielu najsmaczniejsza ich część. Są cenione nie tylko ze względu na witaminę D, która wzmacnia kości i chroni m.in. przed rozwojem niektórych nowotworów. Zawierają także lecytynę, która reguluje poziom cholesterolu, oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3.

/ 7Masło

Masło a witamina D
Masło a witamina D © 123RF

Witamina D jest w stanie zapobiec osteoporozie, zwiększyć mineralizację kości oraz wyregulować wydzielanie insuliny. Wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność. Znajdziemy ją także w innym artykule spożywczym, który znajduje się w większości polskich domów – w maśle. To produkt wysokoenergetyczny, który powinien znaleźć się w diecie zarówno osób dorosłych, jak i dzieci, zwłaszcza w okresie wzrostu.

/ 7Sery

Ser z witaminą D
Ser z witaminą D © 123RF

Ser to kolejny produkt, który nietrudno włączyć do menu. Największa zawartość witaminy D znajduje się w serze szwajcarskim. Polecany jest także parmezan, cheddar, camembert lub edam. Oprócz witaminy słońca ser żółty zawiera także witaminy z grupy B i A oraz miedź i cynk. Może być dodawany do kanapek, sałatek, zapiekanek i dań głównych. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż jest kaloryczny.

/ 7Wątróbka wieprzowa lub wołowa

Wątróbka z witaminą D
Wątróbka z witaminą D © 123RF

Przez jednych znienawidzona, przez innych kochana. Wątróbka, bo o niej mowa, to produkt, do którego wiele osób ma uprzedzenia, często związane z nieprzyjemnymi doświadczeniami z dzieciństwa. Nie zmienia to faktu, że zawiera ona spore pokłady witaminy D. Oprócz tego jest dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: miedź, żelazo, cynk czy też kwas foliowy.

/ 7Mleko krowie

Mleko źródłem witaminy D
Mleko źródłem witaminy D © 123RF

Na koniec jeden z najpopularniejszych produktów żywnościowych, który – mimo że zawiera śladowe ilości witaminy D – może choć częściowo pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Oprócz witaminy słońca mleko krowie zawiera dodatkowo witaminy A, E, K oraz z grupy B. Dla wielu stanowi podstawę żywienia i bardzo często spożywane jest przez dzieci. Jest potrzebne zwłaszcza ze względu na wapń, który jest podstawowym budulcem kości i zębów.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące