- dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Produkty bogate w witaminę D
Witamina D jest inna od wszystkich. Wyróżnia ją przede wszystkim to, że może być wytwarzana przez ludzki organizm na skutek działania promieni słonecznych. Mimo że nawet krótka ekspozycja na słońce jest w stanie zapewnić nam jej odpowiednią ilość, to wielu ludzi wciąż cierpi na jej niedobór.
Jeśli codzienne spacery nie wystarczą, warto pamiętać o drugim źródle witaminy D, którym jest odpowiednia dieta.
Witamina D wzmacnia serce, kości i zęby, zapobiega depresji. Przede wszystkim cenimy ją jednak za właściwości antynowotworowe - według naukowców z Japonii zmniejsza ryzyko raka wątroby o 50 proc. Badania w Stanach Zjednoczonych ujawniły także niższe ryzyko raka piersi i prostaty.
W jakich produktach znajdziemy najwięcej witaminy nazywanej witaminą słońca?
Tłuste ryby morskie
Zdecydowanie najwięcej witaminy D znajduje się w tłustych rybach morskich. Łosoś, dorsz, miecznik, makrela, halibut, węgorz, a nawet śledź są jej doskonałym źródłem.
Witaminy tej nie zabraknie nawet w rybach puszkowych, takich jak tuńczyk czy sardynki. Oczywiście jej ilość zależy nie tylko od gatunku ryby, ale i miejsca jej połowu oraz formy podania.
Inną liczbę jednostek będzie miał bowiem śledź w oleju, a inną marynowany. Ryby są także źródłem pełnowartościowego białka, dlatego warto włączyć je do menu nawet kilka razy w tygodniu.
Oleje z wątroby ryb
Prawie na równi z tłustymi rybami morskimi znajdują się oleje z ich wątroby. Szczególnie polecany jest olej z wątroby ryb dorszowatych oraz olej z wątroby rekina, czyli produkty określane mianem tranu. Można je spożywać w formie płynu lub kapsułki.
Oprócz witaminy D tran zawiera również spore pokłady witaminy A oraz dobrze przyswajalne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają między innymi na układ odpornościowy.
Jaja
Z jaj można przyrządzić naprawdę dużo smacznych i zdrowych posiłków. Spożywać je warto zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Szczególnie wartościowe, jeśli chodzi o zawartość witaminy D, są żółtka, czyli dla wielu najsmaczniejsza ich część. Są cenione nie tylko ze względu na witaminę D, która wzmacnia kości i chroni m.in. przed rozwojem niektórych nowotworów. Zawierają także lecytynę, która reguluje poziom cholesterolu, oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3.
Masło
Witamina D jest w stanie zapobiec osteoporozie, zwiększyć mineralizację kości oraz wyregulować wydzielanie insuliny. Wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność. Znajdziemy ją także w innym artykule spożywczym, który znajduje się w większości polskich domów – w maśle. To produkt wysokoenergetyczny, który powinien znaleźć się w diecie zarówno osób dorosłych, jak i dzieci, zwłaszcza w okresie wzrostu.
Sery
Ser to kolejny produkt, który nietrudno włączyć do menu. Największa zawartość witaminy D znajduje się w serze szwajcarskim. Polecany jest także parmezan, cheddar, camembert lub edam. Oprócz witaminy słońca ser żółty zawiera także witaminy z grupy B i A oraz miedź i cynk. Może być dodawany do kanapek, sałatek, zapiekanek i dań głównych. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż jest kaloryczny.
Wątróbka wieprzowa lub wołowa
Przez jednych znienawidzona, przez innych kochana. Wątróbka, bo o niej mowa, to produkt, do którego wiele osób ma uprzedzenia, często związane z nieprzyjemnymi doświadczeniami z dzieciństwa. Nie zmienia to faktu, że zawiera ona spore pokłady witaminy D. Oprócz tego jest dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: miedź, żelazo, cynk czy też kwas foliowy.
Mleko krowie
Na koniec jeden z najpopularniejszych produktów żywnościowych, który – mimo że zawiera śladowe ilości witaminy D – może choć częściowo pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Oprócz witaminy słońca mleko krowie zawiera dodatkowo witaminy A, E, K oraz z grupy B. Dla wielu stanowi podstawę żywienia i bardzo często spożywane jest przez dzieci. Jest potrzebne zwłaszcza ze względu na wapń, który jest podstawowym budulcem kości i zębów.