Polacy sami się "trują". Przyprawa powoduje bóle głowy i żołądka
Wiele osób używa jej w kuchni codziennie, nie zastanawiając się nad jej składem. Tymczasem gotowe mieszanki przypraw mogą negatywnie wpływać na zdrowie.
W tym artykule:
Popularna, ale niezdrowa
Przyprawa typu "jarzynka" czy "vegeta" to produkt, który znajdziemy w większości polskich kuchni. Nadaje potrawom głęboki smak, a jej wszechstronność sprawia, że używana jest zarówno do zup, sosów, jak i mięs. Jednak jej skład pozostawia wiele do życzenia. Zawiera duże ilości soli, tłuszczów utwardzonych oraz glutaminianu sodu (E621) – substancji wzmacniającej smak, której nadmiar może prowadzić do wzdęć, bólów głowy i problemów z układem nerwowym.
Eksperci już dawno określili, że zbyt częste spożywanie glutaminianu sodu może powodować tzw. syndrom chińskiej restauracji, bo to właśnie w tego typu miejscach serwuje się bardzo mocno przyprawione, słone potrawy z dużą ilością wzmacniaczy smaku.
Zespół ten obejmuje objawy takie jak:
osłabienie,
zawroty głowy,
drętwienie kończyn.
Warto pamiętać, że szczególnie wrażliwe na działanie podobnych substancji są dzieci, u których mogą one przyczyniać się do problemów trawiennych i zaburzeń koncentracji.
Czytaj etykiety – to podstawa zdrowego odżywiania
Dietetycy alarmują, że jedzenie mocno przetworzonych produktów, wśród których wymienia się także mieszanki przypraw, może prowadzić do poważnych chorób cywilizacyjnych. Zbyt duża ilość soli w diecie zwiększa ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie maksymalnie 5 g soli dziennie, tymczasem przeciętny Polak spożywa jej nawet dwa razy więcej.
Na ten temat wypowiadała się ostatnio dr Violetta Szostek-Gaweł, diabetolożka i internistka.
- Jakich przypraw unikać w kuchni? Nadmiaru soli, cukru, kostki rosołowej i wszelkich mieszanek zawierających glutaminian sodu, takich jak "kucharek", "vegeta" czy "maggi" – przestrzega w swoich mediach społecznościowych.
Zdrowe zamienniki gotowych przypraw
Na szczęście nie trzeba rezygnować z intensywnego smaku potraw, bo mamy w sklepach całą selekcję naturalnych przypraw, którymi również osiągniemy oczekiwany efekt, jeśli tylko nauczymy się ich używać.
Możemy także przygotować "domową vegetę", a więc przyprawę z suszonych warzyw, ziół i odrobiny soli. Choć podobne, ekologiczne i zdrowe alternatywy również są już dostępne na rynku, są nawet kilkukrotnie droższe od klasycznej, ale niezdrowej przyprawy.
Warto postawić na naturalne składniki. Dzięki temu nie tylko poprawimy smak naszych dań, ale również zadbamy o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Parenting.pl