Potas w ciąży

Potas jest pierwiastkiem, który stanowi najważniejszy składnik płynów ustrojowych. W organizmie pełni wiele funkcji, warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jego niedobór powoduje zagrożenie życia.

Rola potasu w organizmie

  • Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Razem z jonami sodu i chloru odpowiada za stan nawodnienia komórek oraz równowagę kwasowo – zasadową.
  • Odgrywa znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego, gdyż uczestniczy w skurczu włókien mięśniowych Ponadto odpowiada za prawidłową syntezę białek, które budują organizm człowieka.
  • Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 2,5 g. Wraz zwiększeniem spożycia sodu wzrasta zapotrzebowanie na potas.

Polecane wideo:

Niedobór potasu we krwi, czyli hipokaliemia jest zazwyczaj spowodowana nadmiernym wydaleniem tego pierwiastka podczas wymiotów (poranne mdłości), biegunek lub chorób nerek i rozległych oparzeń. Niedobór potasu może być również wynikiem zażywania preparatów farmaceutycznych (kortyzolu, wyciągu z lukrecji, tetracyklin).

Do objawów niedoboru potasu należą:

  • zaburzenia pracy mięśnia sercowego (migotanie komór, częstoskurcz, arytmia),
  • osłabienie siły mięśniowej i napięcia mięśni szkieletowych,
  • porażenie mięśni gładkich jelit, powodując - zaparcia, niedrożność,
  • zatrzymanie moczu,
  • nadpobudliwość nerwowa,
  • śpiączka
  • obrzęki kończyn.

Równie niebezpieczny dla organizmu jest nadmiar potasu (hiperkaliemia), będąca najczęściej wynikiem nadmiernej podaży potasu z preparatach farmaceutycznych lub zaburzeń jego wydalania z moczem

Do objawów nadmiaru potasu należą:

  • zaburzenie pracy serca, zatrzymanie akcji serca,
  • zaburzenia czucia,
  • kurcze łydek,
  • metaliczny smaku w ustach,
  • apatia.

Aby zabiec zaburzeniem gospodarki wodnej, zwłaszcza w okresie ciąży, należy odpowiednio skomponować dietę.
Najlepszym źródłem potasu w diecie stanowią: pomidory, ziemniaki, orzechy, pietruszka, warzywa strączkowe (soja, fasola,), kasza gryczana oraz banany, suszone śliwki i morela.

ProduktZawartość potasu w mg/ 100gProduktZawartość potasu w mg/ 100g
Mleko 3,2% 139 Fasola biała, suche nasiona 1188
Ser żółty 119 Marchew 282
Kurczak, tuszka 305 Ziemniaki 443
Dorsz świeży 356 Banan 395
Pieczywo pszenne 137 Śliwki suszone 804
Ryż biały 111 Czekolada mleczna 607

Organizm potrzebuje regularnego dostarczania potasu z pożywieniem. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia choroby nadciśnieniowej, co jest niezwykle niebezpieczne w okresie ciąży dla rozwijającego się płodu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Ibuprom

~Baforciti • ostatni post wczoraj

1

Pomocy ...

kocsar • ostatni post 4 dni temu

12
Artykuły Minerały
Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... syntetyczny kwas foliowy wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu foliowego zawierają...

Minerały

Wapno w czasie ciąży

Wapno w czasie ciąży

Racjonalne odżywianie przed i w czasie ciąży gwarantuje zdrowie organizmu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka. Kobieta, która stosowała się do zasad zdrowego żywienia przed zajściem w ciążę dostarczy płodowi potrzebnych składników odżywczych od...

Minerały

Właściwości zdrowotne jabłek

Właściwości zdrowotne jabłek

Właściwe odżywianie w czasie ciąży odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju początkowo płodu, a następnie dziecka.

Minerały

Znaczenie wody w ciąży

Znaczenie wody w ciąży

Woda odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Zresztą samo ciało człowieka składa się w ponad 60% z wody. Płyn ten pomaga składnikom odżywczym dotrzeć do komórek, wspomaga proces trawienia, usuwa toksyny z organizmu, nawet reguluje temperaturę...

Minerały

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Generalnie, hodowane są dwa rodzaje oliwek - oliwki używane do produkcji oliwy z oliwek i tzw. oliwki stołowe. Te pierwsze są mniejsze, zawierają więcej lipidów i wytwarzają więcej olejów. Warto zapamiętać, że w odróżnieniu...