Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Magnez w ciąży

Magnez jest pierwiastkiem, który pełni wiele niezbędnych do życia funkcji. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga tworzenie układu kostnego. Niedobór magnezu w czasie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia rzucawki oraz przedwczesnego porodu.

Funkcje magnezu w organizmie

Najważniejszą funkcją magnezu w organizmie jest jego wpływ na syntezę oraz aktywność wielu enzymów, w tym niezbędnych do wytwarzania energii w komórkach. Magnez jest konieczny do produkcji białek budujących organizm, ponadto bierze udział w reperacji i stabilizacji materiału genetycznego – DNA. W układzie nerwowym jony magnezu zmniejszają pobudliwość komórek nerwowych, wykazując działanie uspokajające. Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśnia sercowego, ponieważ przeciwdziała jego niedotlenieniu i niedokrwieniu. Ponadto zapobiega występowaniu arytmii oraz choroby nadciśnieniowej i zatorów w naczyniach krwionośnych. Wpływając na aktywność białych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy oraz zmniejsza reakcje zapalne. Magnez jest również niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu. Niedobór magnezuw ciąży powoduje występowanie kurczy mięśniowych oraz macicy, co może powodować poronienia. Dieta bogata w magnez sprzyja wydłużeniu okresu ciąży, a tym samym wpływa na wzrost i wagę ciała noworodka. Niedobór magnezu zwiększa ryzyko wystąpienia rzucawki, która bezpośrednio zagraża ciąży. Ponadto magnez uczestniczy w rozwoju kości płodu. Przyspiesza proces kostnienia, zwiększając odporność kości na złamania.

Magnez w diecie

Główne źródło magnezu stanowią produkty z pełnego ziarna, kasze oraz orzechy. Korzystne jest również spożywanie wody mineralnej zawierającej powyżej 50 mg/l jonów tego pierwiastka.

Zawartość magnezu w mg/100 g w produktach spożywczych.

25-100>100
Mięso Mięczaki, skorupiaki Czekolada
Ryby Tłuste ryby Kakao
Jajka Mąka pełnoziarnista Otręby i pełne ziarno
Owoce Sery żółte Fasola sucha, groch łuskany
Ziemniaki Owoce suszone Kasza gryczana
Masło Fasolka szparagowa Orzechy
Mleko Wieprzowina gotowana Szpinak

Wchłanianie magnezu zachodzi w jelicie cienkim. Kwaśne środowisko, dieta bogata w białka zwierzęce, czyli mięso, ryby, jajka oraz tłuszcze nienasycone zwiększają przyswajanie tego pierwiastka. Ponadto bioprzyswajalność jonów magnezowych zwiększa się w obecności witaminy B6, witaminy D, sodu, laktozy (mleko). Z kolei wchłanianie magnezu zmniejszają białka roślinne, nasycone kwasy tłuszczowe, które tworzą z nim nierozpuszczalne związki. Ograniczone wchłanianie magnezu następuje również w obecności kwasu szczawiowego (rabarbar, szpinak, szczaw, herbata), błonnika zawierającego kwas fitynowy (zboża), zbyt dużego stężenia wapnia oraz alkoholu.

Nierozpuszczalne związki z magnezem tworzą także fosforany zawarte w kolorowych napojach typu coca-cola. Dlatego wypijanie dużych ilości tego rodzaju napojów zawierających kwas fosforowy powoduje ograniczenie wchłaniania zarówno magnezu, jak i wapnia, powodując odwapnienie kości.

Polecane wideo:

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Lutówki 2016

kamila.kotowicz1992 • ostatni post 2 godziny temu

7566
Artykuły Minerały
Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... syntetyczny kwas foliowy wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu foliowego zawierają warzywa...

Minerały

Witaminy w ciąży

(...) jednak w tych samych ilościach. W ciąży zapotrzebowanie na witaminy i minerały to: 400 mikrogramów kwasu foliowego, 6 mikrogramów witaminy...

Minerały

Cynk w ciąży

Cynk jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa ważne funkcje w organizmie. Cynk warunkuje aktywność wielu enzymów uczestniczących w metabolizmie komórek. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Niedobór cynku w czasie ciąży...

Minerały

Śledzie w ciąży

Zdrowe odżywianie w czasie ciąży powinno być jednym z priorytetów przyszłej mamy. Ciężarne kobiety powinny uważać na to, co jedzą, by nie zaszkodzić sobie i dziecku. W jadłospisie kobiety ciężarnej nie powinno zabraknąć między innymi ryb. Nie każdy...

Minerały

Maliny w ciąży

Owoce i liście maliny są wykorzystywane od stuleci w leczeniu wielu dolegliwości. Mimo iż maliny są bardzo zdrowe, niektóre kobiety w ciąży mają wątpliwości, czy mogą spożywać je bez obaw. Wiele ciężarnych kobiet jest bowiem przeczulonych na punkcie...

Minerały

Potas w ciąży

Potas w ciąży

Potas jest pierwiastkiem, który stanowi najważniejszy składnik płynów ustrojowych. W organizmie pełni wiele funkcji, warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jego niedobór powoduje zagrożenie życia. Rola potasu w organizmie Potas jest...