Magnez w ciąży

Magnez jest pierwiastkiem, który pełni wiele niezbędnych do życia funkcji. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga tworzenie układu kostnego. Niedobór magnezu w czasie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia rzucawki oraz przedwczesnego porodu.

Funkcje magnezu w organizmie

Najważniejszą funkcją magnezu w organizmie jest jego wpływ na syntezę oraz aktywność wielu enzymów, w tym niezbędnych do wytwarzania energii w komórkach. Magnez jest konieczny do produkcji białek budujących organizm, ponadto bierze udział w reperacji i stabilizacji materiału genetycznego – DNA. W układzie nerwowym jony magnezu zmniejszają pobudliwość komórek nerwowych, wykazując działanie uspokajające. Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśnia sercowego, ponieważ przeciwdziała jego niedotlenieniu i niedokrwieniu. Ponadto zapobiega występowaniu arytmii oraz choroby nadciśnieniowej i zatorów w naczyniach krwionośnych. Wpływając na aktywność białych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy oraz zmniejsza reakcje zapalne. Magnez jest również niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu. Niedobór magnezuw ciąży powoduje występowanie kurczy mięśniowych oraz macicy, co może powodować poronienia. Dieta bogata w magnez sprzyja wydłużeniu okresu ciąży, a tym samym wpływa na wzrost i wagę ciała noworodka. Niedobór magnezu zwiększa ryzyko wystąpienia rzucawki, która bezpośrednio zagraża ciąży. Ponadto magnez uczestniczy w rozwoju kości płodu. Przyspiesza proces kostnienia, zwiększając odporność kości na złamania.

Polecane wideo:

Magnez w diecie

Główne źródło magnezu stanowią produkty z pełnego ziarna, kasze oraz orzechy. Korzystne jest również spożywanie wody mineralnej zawierającej powyżej 50 mg/l jonów tego pierwiastka.

Zawartość magnezu w mg/100 g w produktach spożywczych.

25-100 >100
Mięso Mięczaki, skorupiaki Czekolada
Ryby Tłuste ryby Kakao
Jajka Mąka pełnoziarnista Otręby i pełne ziarno
Owoce Sery żółte Fasola sucha, groch łuskany
Ziemniaki Owoce suszone Kasza gryczana
Masło Fasolka szparagowa Orzechy
Mleko Wieprzowina gotowana Szpinak

Wchłanianie magnezu zachodzi w jelicie cienkim. Kwaśne środowisko, dieta bogata w białka zwierzęce, czyli mięso, ryby, jajka oraz tłuszcze nienasycone zwiększają przyswajanie tego pierwiastka. Ponadto bioprzyswajalność jonów magnezowych zwiększa się w obecności witaminy B6, witaminy D, sodu, laktozy (mleko). Z kolei wchłanianie magnezu zmniejszają białka roślinne, nasycone kwasy tłuszczowe, które tworzą z nim nierozpuszczalne związki. Ograniczone wchłanianie magnezu następuje również w obecności kwasu szczawiowego (rabarbar, szpinak, szczaw, herbata), błonnika zawierającego kwas fitynowy (zboża), zbyt dużego stężenia wapnia oraz alkoholu.

Nierozpuszczalne związki z magnezem tworzą także fosforany zawarte w kolorowych napojach typu coca-cola. Dlatego wypijanie dużych ilości tego rodzaju napojów zawierających kwas fosforowy powoduje ograniczenie wchłaniania zarówno magnezu, jak i wapnia, powodując odwapnienie kości.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Minerały
Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... syntetyczny kwas foliowy wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu foliowego zawierają...

Minerały

Poznaj witaminę, która zapewni zdrowie twojemu nienarodzonemu dziecku

O tym, że kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego twojego dziecka z pewnością już wiesz. Ale czy wiedziałaś, że: * sposób przechowywania produktów żywnościowych ma wpływ na ilość zawartego w nich kwasu foliowego, * obecność...

Minerały

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Generalnie, hodowane są dwa rodzaje oliwek - oliwki używane do produkcji oliwy z oliwek i tzw. oliwki stołowe. Te pierwsze są mniejsze, zawierają więcej lipidów i wytwarzają więcej olejów. Warto zapamiętać, że w odróżnieniu...

Minerały

Spożywanie miodu w ciąży

Spożywanie miodu w ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy spożywanie miodu w czasie ciąży to dobry pomysł. Mimo iż miód należy do najzdrowszych produktów spożywczych, nie należy podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym.

Minerały

Znaczenie wody w ciąży

Znaczenie wody w ciąży

Woda odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Zresztą samo ciało człowieka składa się w ponad 60% z wody. Płyn ten pomaga składnikom odżywczym dotrzeć do komórek, wspomaga proces trawienia, usuwa toksyny z organizmu, nawet reguluje temperaturę...

Minerały

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina jest czerwonym owocem o mocnym, charakterystycznym zapachu, wywodzi się ona z Ameryki Północnej. Rdzenni Amerykanie używali tego owocu do przyrządzania potraw oraz jako naturalny lek przeciw chorobom układu moczowego, biegunce, cukrzycy i jako...

Minerały

Wapno w czasie ciąży

Wapno w czasie ciąży

Racjonalne odżywianie przed i w czasie ciąży gwarantuje zdrowie organizmu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka. Kobieta, która stosowała się do zasad zdrowego żywienia przed zajściem w ciążę dostarczy płodowi potrzebnych składników odżywczych od...