Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Chrzan jest bogatym źródłem witamin – prowitaminy A, witamin E i C, witamin z grupy B. Świetnie podkreśla smak polędwicy a użyta w przepisie odrobina miodu doda z pewnością temu daniu wykwintności.

Składniki:

  • 300g polędwiczek wieprzowych - 2 sztuki
  • 200g chrzanu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do mięs Knorr
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść śniadania?"

Sposób przygotowania:

Polędwiczki oczyścić, odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkościMięso zamarynuj obsypując je przyprawą do mięs. Pozostaw na co najmniej 30 minut.Mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 - 15 minut, aż uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.

Zetrzyj jajka na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło oraz miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj uzyskując krem chrzanowy.

Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 cm, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 cm i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości. Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 419,27 kcal
Białka 13,51 g
Węglowodany 10,74 g
Tłuszcze 35,88 g
Błonnik 1,67 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!