Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Chrzan jest bogatym źródłem witamin – prowitaminy A, witamin E i C, witamin z grupy B. Świetnie podkreśla smak polędwicy a użyta w przepisie odrobina miodu doda z pewnością temu daniu wykwintności.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 300g polędwiczek wieprzowych - 2 sztuki
  • 200g chrzanu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do mięs Knorr
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Polędwiczki oczyścić, odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkościMięso zamarynuj obsypując je przyprawą do mięs. Pozostaw na co najmniej 30 minut.Mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 - 15 minut, aż uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.

Zetrzyj jajka na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło oraz miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj uzyskując krem chrzanowy.

Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 cm, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 cm i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości. Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 419,27 kcal
Białka 13,51 g
Węglowodany 10,74 g
Tłuszcze 35,88 g
Błonnik 1,67 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wieprzowiny
Dania z wieprzowiny

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe mają szerokie zastosowanie, mogą być wykorzystane do dań smażonych, pieczonych lub duszonych.

Dania z wieprzowiny

Schab z porem

Schab z porem

Schab podany z porem i dobrze przyrządzoną soczewicą z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nigdy za soczewicą nie przepadali.

Dania z wieprzowiny

Zupa z grochu

Zupa z grochu

Groch to bogate źródło witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak: sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Nie można wyobrazić sobie kuchni polskiej bez potraw z grochu - do dzisiaj stanowi on ważny element dań w kuchni polskiej...

Dania z wieprzowiny

Schab z nektarynką

Schab z nektarynką

Połączenie mięsa wieprzowego, bogatego w składniki mineralne i potrzebne nam białko, z nektarynkami, owocami zawierającymi witaminy C, E czy z grupy B, to świetny i bardzo smaczny pomysł na ciekawy i zdrowy posiłek.

Dania z wieprzowiny

Zupa z brokułów

Zupa z brokułów

Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi. Brokuły to również duża zawartość witamin A, E, K1, C czy B1.

Dania z wieprzowiny

Wieprzowe pierożki

Wieprzowe pierożki

Wieprzowina to mięso bogate w białko i łatwo przyswajalne tłuszcze. Ponadto jest to rodzaj mięsa bardzo charakterystyczny dla polskiej kuchni.

Dania z wieprzowiny

Wątróbka w warzywach

Wątróbka w warzywach

Wątróbka to bardzo wyrafinowany rodzaj mięsa, który nadaje się na oryginalne i wykwintne posiłki. Poza tym jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych.

Dania z wieprzowiny

Schab w sosie z szałwii

Schab w sosie z szałwii

Schab w sosie z szałwii to idealny pomysł na wykwintny obiad lub kolację w stylu francuskim.

Dania z wieprzowiny

Schab w sosie salsa

Składniki: 6 nektarynek, pokrojonych na ćwiartki, 2 czerwone cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1,5 łyżki octu, 2 łyżeczki chili, 1/4 szklanki świeżej mięty, 450 g schabu wieprzowego. Przygotowanie: W...

Dania z wieprzowiny

Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki

Dobre zrazy to głównie dobre mięso. Warto zatem zwrócić uwagę przy kupowaniu mięsa na jego wygląd. Zrazy najlepiej podawać z kaszą i surówką. Czas przygotowania: 50 minut, danie dla czterech osób. Składniki: 700g karkówki wieprzowej, 4 ogórki kiszone, 2...