Trwa ładowanie...

Polędwiczki po warszawsku

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 16.03.2017 16:40
Polędwiczki po warszawsku
Polędwiczki po warszawsku (Zdjęcie autorstwa Magdy Wojtyry / CC BY-NC-SA 2.0)

Polędwiczki po warszawsku to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Chrzan jest bogatym źródłem witamin – prowitaminy A, witamin E i C, witamin z grupy B. Świetnie podkreśla smak polędwicy a użyta w przepisie odrobina miodu doda z pewnością temu daniu wykwintności.

Składniki:

  • 300g polędwiczek wieprzowych - 2 sztuki
  • 200g chrzanu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do mięs Knorr
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Polędwiczki oczyścić, odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkościMięso zamarynuj obsypując je przyprawą do mięs. Pozostaw na co najmniej 30 minut.Mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 - 15 minut, aż uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.

Zetrzyj jajka na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło oraz miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj uzyskując krem chrzanowy.

Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 cm, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 cm i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości. Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie419,27 kcal
Białka13,51 g
Węglowodany10,74 g
Tłuszcze35,88 g
Błonnik1,67 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze