Polędwiczki po warszawsku
Polędwiczki po warszawsku to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Chrzan jest bogatym źródłem witamin – prowitaminy A, witamin E i C, witamin z grupy B. Świetnie podkreśla smak polędwicy a użyta w przepisie odrobina miodu doda z pewnością temu daniu wykwintności.
Składniki:
- 300g polędwiczek wieprzowych - 2 sztuki
- 200g chrzanu śmietankowego
- 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki miodu
- przyprawa do mięs Knorr
- 2 jajka ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania:
Polędwiczki oczyścić, odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkościMięso zamarynuj obsypując je przyprawą do mięs. Pozostaw na co najmniej 30 minut.Mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 - 15 minut, aż uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zetrzyj jajka na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło oraz miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj uzyskując krem chrzanowy.
Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 cm, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 cm i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości. Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 419,27 kcal |
Białka | 13,51 g |
Węglowodany | 10,74 g |
Tłuszcze | 35,88 g |
Błonnik | 1,67 g |