Trwa ładowanie...

Polędwiczki po warszawsku

Avatar placeholder
16.03.2017 16:40
Polędwiczki po warszawsku
Polędwiczki po warszawsku (Zdjęcie autorstwa Magdy Wojtyry / CC BY-NC-SA 2.0)

Polędwiczki po warszawsku to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Chrzan jest bogatym źródłem witamin – prowitaminy A, witamin E i C, witamin z grupy B. Świetnie podkreśla smak polędwicy a użyta w przepisie odrobina miodu doda z pewnością temu daniu wykwintności.

Składniki:

  • 300g polędwiczek wieprzowych - 2 sztuki
  • 200g chrzanu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do mięs Knorr
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Polędwiczki oczyścić, odetnij skrajne partie mięsa tak, aby polędwiczki były podobnej wielkościMięso zamarynuj obsypując je przyprawą do mięs. Pozostaw na co najmniej 30 minut.Mięso usmaż na patelni z obu stron, a później piecz w piekarniku w temperaturze 200° C przez 10 - 15 minut, aż uzyska różowy kolor. Mięso wyjmij z piekarnika i wystudź.

Zetrzyj jajka na tarce o drobnych oczkach. Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij pozbawiając go soku. Przełóż go do miski i dodaj masło oraz miód i starte jajka. Całość dokładnie zmiksuj uzyskując krem chrzanowy.

Ukrój pierwszy plaster polędwiczki o grubości 0,5 cm, ale nie docinaj go do końca. Następnie przesuń nóż o kolejne 0,5 cm i tym razem dotnij plaster do końca. Dzięki temu powstanie plaster centymetrowej grubości. Pomiędzy nacięte plastry włóż krem chrzanowy.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie419,27 kcal
Białka13,51 g
Węglowodany10,74 g
Tłuszcze35,88 g
Błonnik1,67 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze