Trwa ładowanie...

Płatki drożdżowe w ciąży i dla dzieci. Czy są bezpieczne?

 Agnieszka Gotówka
31.10.2022 08:16
Płatki drożdżowe w ciąży i dla dzieci. Czy są bezpieczne?
Płatki drożdżowe w ciąży i dla dzieci. Czy są bezpieczne? (https://stock.adobe.com/)

Płatki drożdżowe w Polsce wydają się być mało znane. A szkoda, bo zawierają sporo cennych dla zdrowia witamin, zwłaszcza z grupy B. Co warto o nich wiedzieć? Do czego wykorzystywać? I czy jest na nie miejsce w diecie ciężarnych i małych dzieci?

spis treści

1. Płatki drożdżowe – właściwości

Płatki drożdżowe z wyglądu przypominają bułkę tartą o żółtym kolorze. Powstają z drożdży, a jako pożywkę dla nich wykorzystuje się glukozę z melasy buraczanej lub trzcinowej. Kiedy osiągną odpowiednią objętość, są dezaktywowane w wysokiej temperaturze, przez co tracą zdolność fermentacji.

Nieaktywne płatki drożdżowe są zatem delikatne dla żołądka i jelit. Nie powodują wzdęć i nieprzyjemnego uczucia pełności. Są naturalne i nie powodują żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (w przeciwieństwie do żywych drożdży). Bez obaw mogą je spożywać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz małe dzieci.

Zobacz film: "Krwawienie w ciąży - przyczyny i postępowanie"

Płatki drożdżowe – wartości odżywcze (na 100 g produktu)

  • Energia: 1445 kJ/345 kcal
  • Tłuszcz: 4,5 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,6 g)
  • Węglowodany: 9 g
  • Cukry: 9 g
  • Białko: 47 g
  • Sól: 0,5 g
Płatki śniadaniowe dla dzieci. Czy to dobry początek dnia?
Płatki śniadaniowe dla dzieci. Czy to dobry początek dnia?

Płatki śniadaniowe to dla wielu dzieci pierwszy posiłek w ciągu dnia. Ich wybór w sklepach jest imponujący.

przeczytaj artykuł

2. Płatki drożdżowe nieaktywne. Do czego wykorzystać?

Płatki drożdżowe nieaktywne właściwości mają zbliżone do innych rodzajów płatków (np. owsianych). Są cennym źródłem białka, co doceniają zwłaszcza osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dostarczają wielu cennych witamin, zwłaszcza z grupy B, które są niezbędne do zachowania ładnego wyglądu. Mają korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Wspomagają też leczenie trądziku.

Płatki drożdżowe nieaktywne nie zawierają cukru ani konserwantów. Dostarczają sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie, pomaga zapobiegać chorobom układu pokarmowego oraz minimalizuje problem zaparć. Pozytywnie wpływa też na poziom cholesterolu we krwi, co wspomaga układ sercowo-naczyniowy.

Płatki drożdżowe bezglutenowe mają delikatny smak, przez niektórych określany jako orzechowo-serowy. I to właśnie tę nutę zapachową wyczujemy, gdy dodamy je do potraw. A do czego płatki drożdżowe wykorzystać?

Płatki drożdżowe – zastosowanie:

  • zagęszczacz do sosów i zup,
  • uzupełnienie smaku past warzywnych i pasztetów,
  • dodatek do sałatek i ziemniaków, dań z makaronem oraz jogurtu, maślanki lub kefiru,
  • zamiennik białej mąki i soli.

3. Płatki drożdżowe – przepis na czosnkową pastę

Składniki:

  • 1 tofu naturalne (180 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanego drobno koperku
  • pieprz

Tofu zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, musztardę, koperek, sól oraz płatki drożdżowe. Masę dobrze wymieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku pieprzem i gdy potrzeba, solą.

Przepis na czosnkową pastę a'la serową pochodzi z książki "Wegańska kuchnia polska" Edyty Stępczyńskiej, która ukazała się nakładem wydawnictwa Gaj.

4. Płatki drożdżowe – do czego używać w kosmetyce?

Wiele kobiet, które cieszą się zdrową i gęstą fryzurą, używa płatki drożdżowe nieaktywne na włosy. Włączają je do swojej diety, a stosowane regularnie wpływają pozytywnie na porost włosów. Wzmacniają też paznokcie i od wewnątrz odżywiają naskórek.

9 wskazówek na błyszczące włosy
9 wskazówek na błyszczące włosy [10 zdjęć]

Każda kobieta chce mieć lśniące i pełne energii włosy. Jednak nasze włosy są w najlepszej kondycji przez

zobacz galerię

5. Płatki drożdżowe nieaktywne. Gdzie kupić?

Skoro nie musisz się już zastanawiać, czy drożdże są zdrowe (nieaktywne), być może zechcesz wprowadzić je do diety swojej rodziny. Kupisz je w wielu sklepach spożywczych. Dostępne są też w wersji ekologicznej, choć za nie przyjdzie zapłacić nam nieco więcej.

Płatki drożdżowe nieaktywne, dzienna dawka których to trzy łyżki stołowe, są dobrym wzmacniaczem smaku wielu potraw. Są też cennym źródłem wielu składników odżywczych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze