Pieczywo szkodzi. Zobacz, na co się narażasz
1 z 6Szkodliwy chleb
Jeszcze kilkanaście lat temu statystyczny mieszkaniec naszego kraju kupował ponad 100 kg pieczywa. Obecnie mówi się o 45 kg rocznie. Zamiast chleba i bułek coraz częściej sięgamy po nabiał, mięso czy warzywa i owoce. To dobrze.
Z drugiej jednak strony 3,75 kg pieczywa miesięcznie to i tak o wiele za dużo. Najczęściej bowiem kupujemy chleb i bułki mrożone, bez wielu substancji odżywczych. Te zawsze są dostępne w hipermarketach.
Produkty wypiekane z białej mąki mogą powodować wiele dolegliwości zdrowotnych. Spożywane regularnie przyczyniają się do powstawania wielu chorób przewlekłych.
W jaki sposób pieczywo szkodzi?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Ostrożnie z bukszpanem i barwnikiem. Zawierają trujące substancje