Pięć naturalnych antybiotyków dla dziecka
Infekcje u dzieci najczęściej leczone są antybiotykami. Rodzice wykupują recepty przepisane przez lekarza, ponieważ łudzą się, że w ten sposób maluchy szybciej wrócą do zdrowia, a tym samym do przedszkola czy szkoły. Okazuje się jednak, że po antybiotyki nie musimy wcale chodzić do apteki. Znajdziemy je w zaciszu własnego domu.
1. Stosowanie antybiotyków
Antybiotyki są pomocne w leczeniu chorób bakteryjnych. I chociaż w wielu przypadkach ratują zdrowie, mogą je też zniszczyć. Dzieje się tak, ponieważ tego rodzaju środki zabijają wszystkie bakterie – zarówno te chorobotwórcze, jak i te dobre znajdujące się w ochronnej florze bakteryjnej. Właśnie dlatego podczas kuracji antybiotykowej tak ważne jest stosowanie leków osłonowych.
Niestety, rodzice często nadużywają stosowania antybiotyków. Statystycznie w Polsce w okresie jesienno-zimowym sprzedaż tego typu leków wzrasta nawet czterokrotnie! W efekcie nadmiernego przyjmowania antybiotyków organizm dziecka staje się słabszy, a jego odporność spada.
2. Naturalne antybiotyki
Jest jednak na to sposób – naturalne produkty, które masz w kuchni. Nie tylko leczą zakażenia bakteryjne, ale i wzmacniają cały układ odpornościowy. Lekarze uważają, że ich działanie niewiele różni się od działania antybiotyków, które możemy kupić w aptece. Jakie to środki?
2.1. Oregano
Badania naukowców z Georgetown University Medical Center udowodniły, że olejek zawarty w oregano niszczy bakterie i grzyby w takim samym stopniu jak streptomycyna, penicylina czy wankomycyna – związki chemiczne znajdujące się w składzie popularnych antybiotyków.
Olejek z oregano zawiera w sobie karwakrol oraz tymol. Są to substancje, które działają przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo oraz antybakteryjnie.
Maksymalna dzienna dawka to 10 kropli olejku. Najlepiej przyjmować go wraz z lekami osłonowymi – stosowany regularnie może prowadzić do wyjałowienia jelit.
2.2. Pestki grejpfruta
Pestki znajdujące się w grejpfrucie są bogactwem bioflawonoidów – naturalnych antyoksydantów hamujących namnażanie wolnych rodników. W ich składzie znajdziemy także witaminę C, która wzmacnia odporność.
Ekstrakt z pestek leczy zaburzenia układu pokarmowego, zakażenia dróg oddechowych, jamy ustnej oraz skóry. Eksperci z University of Texas Medical Branch udowodnili, że wygrywa on w walce z 800 różnymi szczepami bakterii oraz wirusów. Wyciąg poradzi sobie także ze 100 szczepami grzybów oraz podobną liczbą pasożytów.
Dzienna dawka dla dzieci wynosi jedną kroplę na łyżeczkę płynu.
2.3. Chrzan
Świeżo starty korzeń chrzanu wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz działa wykrztuśnie. Wzmacnia również układ immunologiczny. To wszystko dzięki zawartości fitoncyd, lizozymowi oraz alkoholowi fenyloetylowemu. Chrzan pomoże w leczeniu przeziębień, chorób zatok, anemii, a nawet w nowotworach.
Jak go stosować? Chrzan myjemy, obieramy i trzemy na tarce (na drobnych oczkach). Wióry (ok. 250 gram) kładziemy na sitko i zalewamy wrzątkiem, a następnie wrzucamy do miski. Dodajemy ocet winny, sól oraz cukier. Na koniec mieszamy i przekładamy do zakręcanego słoiczka. Dzieciom zalecana jest łyżeczka tego specyfiku dziennie. Chrzan możemy ukryć, dodając go do kanapek podawanym maluchom na śniadanie.
2.4. Kit pszczeli, czyli propolis
Propolis otrzymuje się poprzez zdrapywanie resztek ze ścian ula oraz ramek. Znajdziemy w nich ok. 300 substancji, np. żywicę, wosk, olejki eteryczne, balsamy czy pyłek kwiatowy. Kit pszczeli jest antybakteryjny, przeciwwirusowy oraz przeciwgrzybiczny.
Leczy infekcje, stany zapalne dziąseł, a także paradontozę. Pomaga również w leczeniu czyraków, wyprysków czy chorób przewodu pokarmowego. Doskonale wzmacnia odporność.
2.5. Bazylia
Olejek eteryczny z bazylii jest nie tylko przeciwzapalny i antybakteryjny, ale także leczy niestrawność, wzdęcia i bóle gardła. Zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Uwaga – bazylia nie może być podawana małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom. Z zalet olejku bazyliowego mogą korzystać natomiast starszaki.
Jak korzystać z dobrodziejstw bazylii? Cztery łyżeczki posiekanych liści zalewamy kubkiem wrzącej wody. Pod przykryciem parzymy przez ok. 20 minut, a następnie cedzimy i płuczemy gardło – najlepiej 2-3 razy dziennie.