Pełne rakotwórczych i mutagennych związków. Wyniki badań przerażają
W chipsach przebadanych przez Öko-Test wykryto m.in. akrylamid, pestycydy i glikoalkaloidy, które mogą prowadzić do mdłości, wymiotów i biegunek. Niestety, szkodliwe dla zdrowia okazały się też być chipsy typu bio.
1. Rakotwórcze chipsy
Paprykowe, solone, serowe, a także mniej oczywiste: kebabowe, o smaku pizzy, grzybów czy grillowanych żeberek. Chipsy kochają i dorośli, i dzieci. To jedna z ulubionych przekąsek, które pochłaniamy przed telewizorem i po którą często sięgamy na imprezach. Niestety, jednocześnie jedna z najbardziej niezdrowych.
Potwierdza to badanie przeprowadzone przez Öko-Test, z którego wynika, że wraz z chrupiącym przysmakiem pochłaniamy także rakotwórcze związki. Pod lupę wzięto Chipsy PepsiCo, Intersnack, Alnatura, Dennree, Gusto, Lorenz, Allos, FZ Organic Food oraz marek własnych sieci Lidl, Aldi, Kaufland, Rewe, Netto, Norma, Edeka, Penny.
Wnioski zebrane przez Öko-Test mogą sprawić, że łatwiej przyjdzie nam z chipsów zrezygnować. W tej popularnej przekąsce znaleziono m.in. szkodliwe dla zdrowia pestycydy, akrylamid, glikoalkaloidy, składniki olejów mineralnych i estry glicydowych kwasów tłuszczowych.
2. Bio nie takie zdrowe
Jednym ze smutniejszych wniosków płynących z badania Öko-Test jest to, że także chipsy oznaczone jako bio okazały się szkodliwe dla zdrowia - zawierały najwięcej akrylamidu, czyli związku, który może powodować zmiany nowotworowe i neurologiczne w organizmie.
Skąd ten problem w chipsach eko? Może być to związane z zakazem stosowania inhibitorów drobnoustrojów w rolnictwie ekologicznym.
"Trudne warunki przechowywania ziemniaków ekologicznych nie mogą jednak być wymówką dla faktu, że niektóre chipsy ekologiczne przekraczają nawet obecne wartości zalecane przez UE dla chipsów ziemniaczanych" - napisano w raporcie.
Co znamienne, w 13 badanych produktach, w tym dwóch organicznych, znaleziono chloroprofam - potencjalnie rakotwórczy i zakazany obecnie w UE pestycyd, który spowalnia kiełkowanie ziemniaków.
3. Problemy zdrowotne
Öko-Test alarmuje ponadto, że jedzenie chipsów może powodować mdłości, wymioty i biegunkę ze względu na obecne w ziemniakach glikoalkaloidy, takie jak solanina lub chakonina.
"W teście poziom tych związków określono jako "podwyższony". Producenci powinni potraktować to jako okazję do przeglądu swoich procesów produkcyjnych" - napisano.
Öko-Test to niemiecka organizacja, która koncentruje się na szeroko zakrojonych testach towarów i usług, które są następnie publikowane w magazynie ÖKO-TEST. Badaniom poddawane są produkty dostępne na terenie Unii Europejskiej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl