Oszczędne gotowanie dla dużej rodziny. Gaz, prąd czy indukcja?

Urządzając kuchnię, musimy wybrać odpowiednią dla naszych potrzeb kuchenkę lub płytę grzewczą. Poniżej zebraliśmy cechy i przykłady kuchni gazowych, elektrycznych i indukcyjnych, które warto wziąć pod uwagę, przy wyborze opcji najoszczędniejszej dla dużej rodziny.

Na oszczędność i bezpieczeństwo w kuchni w dużym stopniu wpływa wybór odpowiedniej płyty  grzewczejNa oszczędność i bezpieczeństwo w kuchni w dużym stopniu wpływa wybór odpowiedniej płyty grzewczej
Źródło zdjęć: © istockphoto.com/N-sky

Kuchnia gazowa

Płyta gazowa to tradycyjny wariant, który gości w polskich kuchniach od lat. Dopiero stosunkowo niedawno pojawiła się alternatywa w postaci kuchenek elektrycznych i indukcyjnych. Mimo że kuchenki gazowe wciąż cieszą się dużą popularnością, nowoczesne budownictwo utrudnia ich montaż ze względu na brak przyłączy gazowych. Oznacza to, że do niskich kosztów zakupu – najtańsze płyty gazowe kupimy już za ok. 300 zł – należy doliczyć koszty związane z doprowadzeniem łącza gazowego lub umieszczeniem w kuchni wymagającej regularnej wymiany butli z gazem.

Nasza kuchnia musi też spełniać wymagania związane z odpowiednią wentylacją, a więc w wielu mieszkaniach może pojawić się konieczność zamontowania przystosowanej do gazu instalacji wentylacyjnej. Wydatki związane z wymienionymi powyżej elementami niezbędnymi do wprowadzenia gazu do naszej kuchni mogą sięgnąć ok. 1000 zł.

Jeżeli spełnimy wszystkie wymagania kuchenki gazowej, będziemy mogli czerpać korzyści wynikające z niskich kosztów eksploatacji nawet w przypadku dużej rodziny. Musimy się jednak liczyć z dłuższym czasem gotowania oraz dodatkowym osadem na meblach kuchennych powstającym na skutek spalania gazu. Weźmy też pod uwagę ryzyko związane z ogniem – szczególną ostrożność należy zachować, gdy w domu znajdują się dzieci.

Niezdrowe produkty, które masz w kuchni

Kuchnia elektryczna

Prostsza w montażu, a wciąż bardziej przystępna cenowo od indukcji, będzie kuchenka elektryczna – czteropalnikowe płyty dostępne są nawet za mniej niż 500 zł. Tańszy wariant to płyty żeliwne, które są trudniejsze w czyszczeniu, mniej efektywne i droższe w eksploatacji. Z większym jednorazowym wydatkiem wiąże się zakup płyty ceramicznej, jednak zapewnia ona większą wydajność i łatwiejsze czyszczenie.

Sporą zaletą kuchni elektrycznej jest krótszy czas gotowania niż na kuchni gazowej i mniejsze straty energii, które są nieodłącznym problemem towarzyszącym gotowaniu na ogniu. Dodatkowo płyty elektryczne często wyposażone są w funkcje takie jak wyłącznik bezpieczeństwa, wskaźnik ciepła resztkowego, specjalne czujniki czy sterowanie dotykowe. Chociaż kuchenki na prąd nie wiążą się z obecnością otwartego płomienia, to nagrzana płyta w dalszym ciągu może stwarzać ryzyko poparzenia, ponieważ jest gorąca jeszcze jakiś czas po wyłączeniu.

Jeśli planujemy zakup kuchenki elektrycznej, a zależy nam na oszczędności, lepszym wyborem będzie kuchenka ceramiczna. Niezdecydowanym, którzy z jednej strony chętnie skorzystaliby z możliwości oferowanych przez płyty działające na prąd, a z drugiej nie chcą od razu rezygnować z gotowania na gazie, proponujemy płyty kombinowane. Są to płyty elektryczno-gazowe, które producent wyposażył zarówno w tradycyjne palniki, jak i pola elektryczne. Wymagają one podłączenia do źródła prądu i gazu, ale gwarantują działanie nawet w przypadku awarii któregoś z tych źródeł energii.

Szukach płyt elektryczno-gazowych? Koniecznie sprawdź aktualne oferty na WP radarOkazji.

Kuchnia indukcyjna

Najnowszym wynalazkiem w świecie kuchenek są płyty indukcyjne, które są wydajne i generują niskie koszty podczas gotowania. Do tego są łatwe w czyszczeniu i bezpieczne. Podstawową wadą tego sprzętu AGD jest za to wysoka cena zakupu, która w przypadku najtańszych modeli może wynieść od 800 do 1000 zł. Przyda się również dodatkowy budżet na specjalne naczynia do indukcji z materiałów ferromagnetycznych. Całkowite koszty zakupu płyty indukcyjnej mogą okazać się podobne do tych, jakie poniesiemy w przypadku płyty gazowej, jeśli będziemy zmuszeni przystosować od niej instalację w kuchni.

W kwestii kosztów eksploatacji kuchnia indukcyjna sprawdza się wyjątkowo dobrze, ponieważ jest wydajna i zużywa niewiele energii – wygrywa tutaj z płytami gazowymi i ceramicznymi. Gwarantuje też sporo dodatkowych korzyści dla dużych rodzin. Na indukcji gotuje się szybko i bez strat energetycznych, ponieważ pola nagrzewają się w mgnieniu oka. Niezaprzeczalną zaletą jest też bezpieczeństwo zapewniane przez pola indukcyjne, które sprowadzają ryzyko oparzenia się do minimum. Całość płyty nie nagrzewa się podczas użytkowania, a same pola indukcyjne są najwyżej ciepłe, więc dziecko się nimi nie poparzy.

Chociaż zalet tego sprzętu jest sporo, bardzo ważna jest podstawowa wiedza o działaniu kuchni indukcyjnej – wykorzystuje ona pole magnetyczne, które może zakłócić działanie rozrusznika serca. W przypadku gdy ktoś z naszej rodziny posiada rozrusznik, powinniśmy dla jego bezpieczeństwa zdecydować się na inny typ kuchenki.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące