Oryginalne zupy

W wielu polskich domach zupy przestają regularnie pojawiać się w rodzinnym menu, nastolatki kręcą bowiem nosem na poczciwy rosół lub zupę ogórkową. Tradycyjne zupy rzadko bywają atrakcyjne dla młodzieży, ale rezygnacja z gorącego i wartościowego pod względem odżywczym dania jest zbyt pochopna, gdyż apetyczny wywar korzystnie wpływa na żołądek i rozgrzewa w chłodne dni. Czasami wystarczy lekko zmodyfikować przepis na zupę lub odważyć się na wypróbowanie nowego dania, by przekonać nastolatka do jedzenia zupy.

1. Rosół w nowej odsłonie

Tłusta zupa na bazie kurczaka nie budzi w nastolatkach dużo entuzjazmu, ale rosół można potraktować jako punkt wyjścia do przygotowania zupy innej niż zwykle. Ugotowanie rosołu nie jest trudne – posiekaj cebulę, łodygę selera, 2 marchewki i łyżkę stołową tymianku. Następnie warzywa dodaj do masła i mieszaj w garnku, aż zmiękną. Przypraw solą i pieprzem, dodaj 6 szklanek rosołu z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj 2 szklanki pokrojonego, ugotowanego wcześniej kurczaka, 1/3 szklanki pietruszki i kopru oraz odrobinę soku z cytryny. Wymieszaj dobrze całość – baza pod oryginalne zupy gotowa! Z rosołu może wyjść między innymi włoska zupa weselna. Wystarczy dodać trochę parmezanu do bulionu, a do całości – niewielkie pulpeciki mięsne, szklankę makaronu orzo (makaron o kształcie dużego ryżu) oraz 3 szklanki posiekanej cykorii. Zupę należy gotować na wolnym ogniu do czasu, aż makaron stanie się miękki.

Zobacz film: "Wysokie oceny za wszelką cenę"

2. Niebanalne zupy

Kulinarne poszukiwania często prowadzą do zaskakujących połączeń smakowych. Dobrym tego przykładem jest zupa imbirowo-marchwiowa. Jej przygotowanie jest proste: podsmaż na maśle 2 pokrojone szalotki i 3 łyżki stołowe imbiru, przypraw solą i pieprzem. Dodaj 0,5 kg pokrojonych marchewek, 2 łyżki stołowe ryżu, 2 szklanki rosołu i 3 szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż ryż stanie się miękki, następnie zmiksuj przed podaniem. Jeśli nie lubisz imbiru, możesz zastąpić go posiekanym koprem. Zupę podawaj z przybraniem w postaci śmietany.

Obecnie dużą popularnością cieszą się gęste zupy na bazie warzyw i mięsa. Możesz przygotować je w niezwykle łatwy sposób: wymieszaj 120 g posiekanego bekonu, 2 łyżki stołowe masła, 2 pokrojone pory i 2 łyżeczki szałwii oraz tymianku. Dodaj 4 szklanki rosołu z kury, 1,5 szklanki śmietany oraz 3 pokrojone ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zupy zmiękną. Następnie podawaj ze szczypiorkiem. Smak zupy możesz wzbogacić, dodając 250 g startego sera cheddar.

Zupa nie musi składać się z egzotycznych produktów, trudno dostępnych w Polsce, by zasłużyć na miano oryginalnej. Nawet z popularnych i znanych od dziesięcioleci składników można wyczarować smaczną i niebanalną zupę, która dostarczy nastolatkowi energii i cennych składników odżywczych. Wystarczy odrobina kreatywności, by jedno z najmniej lubianych przez młodych ludzi dań na stałe weszło do codziennego jadłospisu. Co ważne – każdy z wyżej wymienionych przepisów jest na tyle prosty, że może wypróbować go nawet mało wprawny kucharz, także ten nastoletni.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.