Noworodki w szpitalu w Teksasie pokazują, jak Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia
Święto Dziękczynienia to jedno z najważniejszych świąt w kulturze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Tradycyjnie jest obchodzone w czwarty czwartek listopada (w Kanadzie w drugi poniedziałek października).
Amerykanie obchodzą je na pamiątkę pierwszych dożynek, jakie zorganizowali kolonizatorzy w 1621 roku. Tradycyjnie, wszyscy spotykają się wtedy na rodzinnym obiedzie. Podobnie do polskiej kolacji wigilijnej, na stole muszą znaleźć się określone potrawy. Jakie? O tym postanowiła przypomnieć załoga Teksańskiego Szpitala Kobiet.
Na swoim profilu facebook’owym zamieścili kilka zdjęć, na których najmniejsi pacjenci szpitala ubrani są w śpioszki pokazujące najważniejsze potrawy, które powinny znaleźć się na stole.
Indyk
To najważniejsze danie podczas Święta Dziękczynienia, o czym postanowiła przypomnieć malutka Kenzie. Dla Amerykanów jest tym, czym dla nas opłatek podczas wigilii. To Indykiem dzielą się z najbliższymi.
Co ciekawe, w trakcie pierwszych dożynek, na których pamiątkę święto się odbywa, nie podawano indyka. Jego miejsce na talerzach zajmowało pierwotnie dzikie ptactwo – przede wszystkim kaczki. I choć indyk pojawia się na wielu stołach w niemal całej Ameryce Północnej, to dwa ptaki dostają od losu wyjątkową szansę.
Tradycyjnie, na dwa dni przed świętem, prezydent Stanów Zjednoczonych ma możliwość ułaskawienia dwóch indyków. Dzięki temu nie dzielą losu swoich koleżanek i kolegów. W tym roku prezydent Donald Trump skorzystał z prawa łaski i wybawił od marnego losu dwa ptaki – Breada i Buttera.
Słodka kukurydza
O obecności na stole świątecznym słodkiej kukurydzy przypomina, równie słodka, Meihlani.
Pielgrzymi, którzy wyruszyli statkiem „Mayflower” z misją kolonizacyjną do dalekiej Ameryki, ledwo przetrwali pierwszą zimę roku 1620. Dzięki swojej ciężkiej i wytrwałej pracy udało im się przetrwać kolejny rok. Ich sprzymierzeńcem była również pogoda, dlatego rok później plony były bardzo obfite.
Na święto plonów kolonizatorzy zaprosili również Indian z plemienia Wampanoagów. To oni, według legendy, mieli pokazać pielgrzymom jak uprawiać kukurydzę.
Co ciekawe, Amerykanie nadal nie są w stanie stwierdzić, gdzie odbyły się pierwsze dożynki. Od kilku lat trwa debata publiczna, w której przedstawiciele wielu miejscowości amerykańskich próbują przekonać do swoich racji.
Ciasto dyniowe
Dynia kojarzy się przede wszystkim z innym amerykańskim świętem. I choć Halloween przejęło dynię jako ozdobę, to Święto Dziękczynienia zdecydowanie prowadzi w zastosowaniu kulinarnym.
W Polsce dynia króluje w wytrwanych potrawach (kremach, zupach i pieczeniach). Amerykanie odkryli jej ciekawe właściwości w słodkich wypiekach. Obowiązkowym deserem każdego porządnego obiadu świątecznego jest ciasto dyniowe. Słodkie, korzenne – idealny deser na jesienne popołudnie.
Dynia wykorzystywana jest również do nieznanego szerzej w Polsce chleba dyniowego, który jest przygotowywany szczególnie w biedniejszych częściach kraju. W tym zestawieniu w roli ciasta wystapił Mattew.
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków
W zapiekankę ze słodkich ziemniaków ubrany jest kilkudniowy Dadyrak.
Słodkie ziemniaki od kilku lat stają się coraz bardziej popularną alternatywą dla naszych rodzimych. Co ciekawe, na pewno nie mogły się pojawić na pierwszych dożynkach amerykańskich w 1621 roku. Pochodzą bowiem z Ameryki Południowej.
Amerykanie podkreślają, że zapiekanka oparta na batatach jest bardzo pożywnym obiadem. Dodatkowo zaznaczają, że bataty są świetnym źródłem witaminy C i karotenu. Choć w Polsce dobrą alternatywą dla słodkich ziemniaków są marchewki. Są znacznie tańsze, przy podobnych właściwościach.
Chleb
Świeżo upieczony Amerykanin Leo prezentuje najbardziej symboliczne z dań Święta Dziękczynienia – chleb.
Bo tak naprawdę trudno określić, jak rodzaj chleba powinien pojawić się na stole świątecznym. W południowych stanach jest to chleb kukurydziany. Jak wcześniej wspomniałem, w biedniejszych domach pojawia się chleb dyniowy, oczywiście pojawia się również tradycyjny pszenny.
Dzisiaj Amerykanie rewidują swoje poglądy i w tej sprawie. Dlatego nie brakuje również pieczywa bezglutenowego, czy znanego lepiej w Polsce chleba żytniego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl