Naukowcy kontra jedzenie łożyska
Jedzenie własnego łożyska to kontrowersyjna praktyka, która w ostatnim czasie cieszy się popularnością nie tylko wśród celebrytek. Zdaniem niektórych matek przyrządzone na jego bazie koktajle zwiększają ilość produkowanego mleka, a kapsułki zawierające wyciąg z tych tkanek dodają energii po porodzie. Co na temat tej niecodziennej mody myślą naukowcy?
W tym artykule:
Przekonanie o nietuzinkowych właściwościach spożywczych łożyska narodziło się już kilka wieków temu. Chińska medycyna naturalna od zamierzchłych czasów wykorzystuje je w postaci sproszkowanej w celu leczenia niepłodności i impotencji. Metoda ta świetnie wpisała się także w światopogląd hipisek, które realizowały w ten sposób hasło życia zgodnego z naturą.
Zjadanie łożyska zdaniem współczesnych zwolenniczek tej metody nie powinno budzić większego zdziwienia – wiele samic ssaków po porodzie robi dokładnie to samo. Podkreślane są także korzyści dla zdrowia psychicznego świeżo upieczonej matki, co potwierdzać miałyby przeprowadzone 2 lata temu badanie, w trakcie którego uczestniczki w większości przyznały, że zjedzenie łożyska pozytywnie wpłynęło na ich samopoczucie. Inną zaletą jedzenia łożyska ma być zwiększenie laktacji. Co ciekawe, w tym specyficznym posiłku coraz częściej gustują także mężczyźni. W opinii rodziców zawarte w nim hormony przeciwdziałają depresji poporodowej, a także pozwalają zachować siły.
O placentofagii, bo takie jest fachowe określenie jedzenia łożyska, coraz częściej mówi się jako o społecznym ruchu, w który zaangażowani są rodzice z różnych stron świata. Za eksperta w tej dziedzinie uchodzi Mark Kristal, profesor Uniwersytetu w Buffalo specjalizujący się w psychologii behawioralnej. Na Wyspach powstało stowarzyszenie, którego eksperci mają prowadzić działania na rzecz rozpowszechniania wiedzy na ten temat.
Jedzenie łożyska okiem matek
Przemysł farmaceutyczny nie pozostał obojętny wobec tego fenomenu. Osoby, które nie są w stanie przełknąć łożyska, a chciałyby korzystać z jego domniemanych cudownych właściwości, mogą zażywać je w postaci przetworzonej. Dla kobiet dostępne są tabletki, a także kremy wzbogacone pochodzącymi z tego narządu substancjami.
Jedzenie łożyska okiem naukowców
Nie wszyscy specjaliści podzielają jednak entuzjazm związany z tą nietypową modą. Ważne jest odróżnienie faktycznego wpływu łożyska na zdrowie od emocji, jakie może wzbudzać jego spożywanie. Dietetycy zwracają uwagę na obecność w łożysku szkodliwych dla organizmu metali ciężkich. Niepokojąca jest także ilość zawartych w nim hormonów, głównie estrogenów i progesteronu – nie do końca wiadomo, jak reaguje na nie żołądek i układ pokarmowy.
Wątpliwości wzbudza także przekonanie o jego przeciwdepresyjnych właściwościach. Przeświadczenie to, zdaniem ekspertów, może wynikać z niedostatecznego zrozumienia czynników, jakie mogą wywoływać depresję poporodową, takich jak choćby trudność odnalezienia się w roli matki czy brak wsparcia ze strony najbliższych. Owszem, zdarza się, że konieczne jest wsparcie w postaci środków farmakologicznych, jednak to nie w spożywaniu łożyska należy szukać pomocy.