2 z 8Syrop z sosny
Ma właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne i bakteriobójcze. Zawiera mnóstwo witaminy C wzmacniającej odporność, antyutleniacze i sole mineralne. Oprócz tego ułatwia oddychanie i rozgrzewa, idealny więc będzie na wiosenne, wieczorne chłody. Najlepszy będzie, jeśli zrobisz go właśnie teraz – pędy sosny powinny mieć nie więcej niż 10-12 cm długości.
Składniki: 1 kg pędów sosny, 1 kg cukru (może być brązowy), sok z 2 cytryn, opcjonalnie: szczypta kardamonu. W dużym słoiku układaj warstwami: pędy i cukier. Całość zalej sokiem cytrynowym i posyp kardamonem. Przykryj gazą i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie syrop odcedź i rozlej do butelek lub słoików. Podawaj dziecku 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.