Najczęstsze przyczyny biegunki

Biegunką nazywa się sytuację, w wyniku której następuje zwiększenie częstości wypróżnień do trzech lub więcej na dobę. Biegunką jest też zwiększona ilość stolca połączona ze zmianą jego konsystencji na płynną lub półpłynną. Najczęściej dolegliwość nie jest groźna i ma przebieg łagodny. Trwa od dwóch do trzech dni i często mija po zażyciu leków, które są dostępne bez recepty. Niektóre osoby doświadczają jednak częstszych biegunek. Jeśli trwa ona powyżej dwóch tygodni, określana jest jako biegunka przewlekła. Może być objawem zespołu jelita drażliwego lub przewlekłych stanów zapalnych jelit. Najczęściej za pojawienie się biegunki odpowiadają bakterie. Czasem skuteczna w leczeniu jest odpowiednia dieta, która może łagodzić jej objawy. Dopadła cię biegunka? Co jeść, aby złagodzić jej objawy? Jakie są przyczyny pojawiania się tej dolegliwości?

1. Bakterie Salmonelli

Bardzo często za powstanie biegunki odpowiadają bakterie Salmonelli. Mogą się one znajdować w drobiu, mięsie, jajkach, nieprzetworzonym mleku, a także w wodzie. Zakażenie Salmonellą następuje w wyniku spożycia niedogotowanych dań, które zostały przygotowane najczęściej w mało higienicznych warunkach. Bakterie Salmonelli rozwijają się w przewodzie pokarmowym człowieka, ale w bardzo ciężkich przypadkach mogą zaatakować układ krwionośny i limfatyczny. Salmonella jest odpowiedzialna za wywoływanie biegunki u osób niezależnie od ich wieku. Największym zagrożeniem jest dla dzieci oraz osób starszych. Także ci, którzy przyjmują lekarstwa zobojętniające kwas żołądkowy, są narażeni na jej działanie.

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Często za powstawanie biegunki odpowiedzialna jest bakteria salmonelli
Często za powstawanie biegunki odpowiedzialna jest bakteria salmonelli (123RF)

Bakterie Salmonelli wywołują zatrucie pokarmowe. Przejawia się ono bezkrwistą biegunką, kurczowym bólem brzucha, bólem głowy, nudnościami i wymiotami. Może wystąpić też gorączka. W przypadku niegroźnej infekcji Salmonellą nasilenie objawów jest mniejsze, czyli pojawia się tylko, trwająca do tygodni, biegunka. Kiedy pojawia się taka dolegliwość, zastanawiamy się często, co jeść. Szczególny nacisk należy położyć na przyjmowanie dużych ilości płynów, co zapobiega odwodnieniu.

2. Bakterie E. coli

Bakterie E. coli odpowiedzialne są na krwistą biegunkę. Najcięższe objawy infekcji obserwowane są u osób starszych i dzieci. Zakażenie bakterią E. coli występuje częściej w okresie letnim. Jej przyczyną najczęściej jest:

• spożycie niedogotowanej wołowiny;

• picie zanieczyszczonej wody;

• spożywanie niepasteryzowanego mleka;

• jedzenie warzyw, które są zanieczyszczone odchodami zwierzęcymi.

Bakterie E. coli przenoszą się przez kontakt z kałem zarażonych osób. Objawy zakażenia bakteriami E. coli widoczne są najczęściej po tygodniu od kontaktu z nimi. Pierwszym symptomem jest silny i kurczowy ból brzucha. Po nim chorego atakuje biegunka, która prowadzi do utraty płynów i elektrolitów. Wodnista biegunka utrzymuje się przez około dobę. Po tym czasie pojawiają się krwistoczerwone stolce. Zmiana zabarwienia kału wynika ze zmian zapalnych w jelitach. Krwista biegunka trwa od dwóch do pięciu dni i jest bardzo intensywna, gdyż liczba stolców może przekraczać nawet 10 na dobę. Biegunce towarzyszy także niewielka gorączka, mogą pojawić się wymioty i nudności.

Bakterie - pneumokoki, paciorkowce, meningokoki, salomenlla, HiB
Bakterie - pneumokoki, paciorkowce, meningokoki, salomenlla, HiB [9 zdjęć]

Choć nie możemy zobaczyć ich gołym okiem, bardzo się ich boimy. Bakterie, bo o nich mowa, budzą lęk rodziców,...

zobacz galerię

3. Działania profilaktyczne przy biegunce

Jeśli biegunka ma spore nasilenie, to utrata płynów i soli mineralnych z organizmu jest duża. Na dodatek wraz z utratą płynów, może pojawiać się odwodnienie. Jest ono bardzo niebezpieczne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci. Oznakami odwodnienia są:

• suchość skóry;

• zwiększone pragnienie;

• wysuszenie błoń śluzowych jamy ustnej;

• ciemniejszy niż zwykle kolor moczu;

• ogólne osłabienie organizmu.

Musisz to wiedzieć

W celu zapobiegania pojawieniu się odwodnienia, należy podczas biegunki stosować płyny nawadniające. Najlepiej stosować doustne preparaty nawadniające, które w odpowiednich proporcjach zawierają sód, potas i glukozę. Takie działanie jest znacznie efektywniejsze niż picie samej wody lub soków. Dodatkowo stosowanie płynów nawadniających minimalizuje wystąpienie powikłań, które mogą wystąpić razem z biegunką. Ważna jest też odpowiednia dieta. Co jeść przy biegunce? Najlepiej spożywać produkty lekkostrawne i ubogie w błonnik. Dobrą opcją są owoce i zboża.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!