Kto nie powinien jeść imbiru? Nie tylko kobiety w ciąży powinny uważać
Imbir to wspaniała przyprawa pochodząca z Chin. Jego cudowne właściwości wykorzystywane są od wieków w Azji. To także jedna z najzdrowszych roślin na naszej planecie. Imbir jest bogaty w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na całe ciało. W jego skład wchodzą olejki eteryczne, które mają właściwości lecznicze. Imbir charakteryzuje się gorzkim i lekko piekącym smakiem. Stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Jednak jego cudowne właściwości nie są dobre dla każdego. Kto nie powinien spożywać imbiru?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Zobacz też: Jak walczyć ze zgagą? (WIDEO)
Imbir - na co pomaga
Wspomaga lecznie wielu dolegliwości. Ułatwia trawienie – pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Działa rozkurczowo i leczy wzdęcia oraz łagodzi mdłości. Łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga na objawy PMS. Dba o jamę ustną, bo ma właściwości odświeżające i odkażające. Poprawia ukrwienie mózgu, tym samym wzmaga koncentrację i wydajność umysłową. Polepsza krążenie krwi i wspaniale rozgrzewa organizm. W Azji uznawany jest za afrodyzjak.
Imbir - problemy z krzepnięciem krwi
Ta roślina zwiększa przepływ krwi, dlatego poleca się go przy cukrzycy, chorobie żył i tętnic. Powinny jednak na niego uważać osoby, które mają hemofilię. Ta genetyczna choroba charakteryzuje się obniżoną zdolnością krzepnięcia krwi – nawet niewielkie skaleczenie i krwawienie może być groźne.
Imbir ma wpływ na działanie leków, które stosuje się w hemofilii – co może sprawić, że chory poczuje się gorzej.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO.
Zobacz też: Po co jeść suszone śliwki? (WIDEO)
Imbir - problemy z ciśnieniem
Dotyczy to osób, które mają zbyt wysokie lub niskie ciśnienie. Imbir wraz z medykamentami, które mają pomóc w tych dolegliwościach, wchodzi w interakcję – tym samym zmienia ich działanie. Niebezpieczne jest stosowanie tej przyprawy wraz z beta-blokerami. Imbir rozrzedza krew i obniża ciśnienie.
Imbir - kobiety w ciąży i karmiące mamy
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży lub mamy, które karmią piersią. Imbir świetnie pomaga w nudnościach. Nie powinny go jednak stosować kobiety, które cierpią na silne niepowściągliwe wymioty, ponieważ zbyt częste stosowanie imbiru może przyczynić się do nieprawidłowego rozwoju płodu. W późniejszych trymestrach jego intensywne zażywanie może też doprowadzić do przedwczesnych skurczów i porodu. Spożywanie imbiru może wpływać na smak pokarmu i działać drażniąco na brzuch malucha.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl