Korzystna dla zdrowia pasta dr Budwig

Dr Johanna Budwig jest niemieckim naukowcem i biochemikiem. Jej dieta została opracowana ponad 60 lat temu, by zapobiec chorobom cywilizacyjnym, głównie nowotworowym. Pasta, którą poleca to jedna z najzdrowszych przekąsek jakie jadłeś.

Czym jest dieta dr Budwig?

Pasta dr Budwig jest połączeniem twarogu z olejem lnianym. Dostarcza organizmowi takie skłądniki odżywcze jak: tłuszcze omega-3, błonnik oraz węglowodany złożone. Jest polecana przy chorobach naczyniowych, przewodu pokarmowego i problemach skórnych. Dietę dr Budwig zalicza się do niskowęglowodanowych.

Polecane wideo:

Olej lniany – najważniejszy składnik pasty budwigowej

Olej lniany, wykorzystany w paście dr Budwig jest cennym źródłem kwasów omega-3 i 6, które rozkładają oksydazy (enzymy przyczyniające się do powstawania raka). Dzięki tym składnikom zapobiega nowotworom.

Ponadto korzystnie wpływa na układ pokarmowy przyspieszając metabolizm. Ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia odporność, odtłuszcza wątrobę i zapobiega starzeniu się skóry.

Pamiętaj, by otwarty olej lniany wykorzystać w przeciągu miesiąca, gdyż później może utracić właściwości zdrowotne.

Pasta dr Budwig – jak przygotować?

Pasta dr Budwig podawana jest jako pierwsza i najważniejsza w opracowanym przez biochemiczkę jadłospisie. Dodatek do kanapek cieszy się ogromną popularnością, również wśród osób nie będących na diecie dr Budwig.

Badaczka uważa, że to dzięki twarogowi, który jest bogaty w cysteinę oraz olejowi lnianemu - pasta jest szybko trawiona przez organizm.

Do jej wykonania będziesz potrzebować miksera lub blendera.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego;
  • 2 łyżki mleka;
  • 10 dkg chudego twarogu;
  • łyżeczka miodu.

    Sposób przygotowania:

Olej, mleko i miód zblenduj za pomocą miksera, po czym powoli dodaj biały ser. Składniki miksuj ze sobą do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji (przypominającej śmietanę). Następnie, uzyskaną pastę dopraw wedle uznania (możesz użyć przypraw, ulubionych owów lub warzyw).

Smacznego!

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Pyszne dania z buraków

Pyszne dania z buraków

Sałatka z marynowanych buraków z kozim serem i pistacjami Jest to szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja wegetariańska. Idealnie sprawdzi (...) oryginalnego i prostego w przygotowaniu dania? Połącz pieczone buraki...

Dania wegetariańskie

Włoskie risotto

Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania ryżu i dobrania odpowiednich dodatków.

Dania wegetariańskie

Tęczowa pizza - zdrowy przysmak dla dzieci

Tęczowa pizza - zdrowy przysmak dla dzieci

Zdrowe ciasto na pizzę Na początek zrób spód do pizzy. Powinien być cienki, chrupiący i przede wszystkim przygotowany z mąki pełnoziarnistej, która zawiera o wiele więcej składników mineralnych i cennego błonnika niż mąka oczyszczona (biała). Każdy z...

Dania wegetariańskie

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Zupa warzywna jest smaczną, rozgrzewającą i niezwykle wartościową potrawą, do której można sięgać o każdej porze roku.

Dania wegetariańskie

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta jest niedoceniona Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia. Wzmocnienie odporności Kapusta bogata jest w fitochemikalia,...