Korzystna dla zdrowia pasta dr Budwig
Dr Johanna Budwig jest niemieckim naukowcem i biochemikiem. Jej dieta została opracowana ponad 60 lat temu, by zapobiec chorobom cywilizacyjnym, głównie nowotworowym. Pasta, którą poleca to jedna z najzdrowszych przekąsek jakie jadłeś.
1. Czym jest dieta dr Budwig?
Pasta dr Budwig jest połączeniem twarogu z olejem lnianym. Dostarcza organizmowi takie skłądniki odżywcze jak: tłuszcze omega-3, błonnik oraz węglowodany złożone. Jest polecana przy chorobach naczyniowych, przewodu pokarmowego i problemach skórnych. Dietę dr Budwig zalicza się do niskowęglowodanowych.
2. Olej lniany – najważniejszy składnik pasty budwigowej
Olej lniany, wykorzystany w paście dr Budwig jest cennym źródłem kwasów omega-3 i 6, które rozkładają oksydazy (enzymy przyczyniające się do powstawania raka). Dzięki tym składnikom zapobiega nowotworom.
Ponadto korzystnie wpływa na układ pokarmowy przyspieszając metabolizm. Ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia odporność, odtłuszcza wątrobę i zapobiega starzeniu się skóry.
Pamiętaj, by otwarty olej lniany wykorzystać w przeciągu miesiąca, gdyż później może utracić właściwości zdrowotne.
3. Pasta dr Budwig – jak przygotować?
Pasta dr Budwig podawana jest jako pierwsza i najważniejsza w opracowanym przez biochemiczkę jadłospisie. Dodatek do kanapek cieszy się ogromną popularnością, również wśród osób nie będących na diecie dr Budwig.
Badaczka uważa, że to dzięki twarogowi, który jest bogaty w cysteinę oraz olejowi lnianemu - pasta jest szybko trawiona przez organizm.
Do jej wykonania będziesz potrzebować miksera lub blendera.
3.1. Składniki:
- 3 łyżki oleju lnianego;
- 2 łyżki mleka;
- 10 dkg chudego twarogu;
- łyżeczka miodu.
3.2. Sposób przygotowania:
Olej, mleko i miód zblenduj za pomocą miksera, po czym powoli dodaj biały ser. Składniki miksuj ze sobą do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji (przypominającej śmietanę). Następnie, uzyskaną pastę dopraw wedle uznania (możesz użyć przypraw, ulubionych owów lub warzyw).
Smacznego!