Trwa ładowanie...

Kolor banana wpływa na jego właściwości. Jakie wybierać?

Avatar placeholder
26.11.2018 14:30
Jaki kolor bananów jest najzdrowszy?
Jaki kolor bananów jest najzdrowszy? (123rf.com)

Odcień skórki banana świadczy o stopniu dojrzałości. W zależności od tego, jaki kolor mają banany, mogą mieć różne właściwości. Sprawdź różnice.

1. Banany żółte i zielone

Żółte banany zawierają najwięcej przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie organizmu.

Zielone banany warto polecić tym, którzy dbają o linię. Są wskazane podczas odchudzania, bo zawierają najmniej cukru, co również rzutuje na ich specyficzny, gorzkawo-cierpki posmak. Są zarazem najbogatsze w witaminy i minerały, w porównaniu z bardziej dojrzałymi egzemplarzami. Niektórzy czują niechęć widząc banany już przejrzałe, brązowe. Czy słusznie?

Zobacz też: Owoce dla dzieci

2. Brązowe banany

Zobacz film: "Właściwości bananów zależą od koloru skórki"

Dla wielu z nas widok bardzo mocno dojrzałego, brązowego już banana jest nieapetyczny. Nawet jeśli brązowe plamki pokrywają tylko część owocu, często nie chcemy już sięgać po niego. Tymczasem nie ma nic złego w bananach, których skórka ma brązowy odcień.

Mocno dojrzałe banany są miękkie, słodkie, ale przede wszystkim działają korzystnie na układ odpornościowy. Jesienią i zimą, czyli w sezonie wzmożonych zachorowań, warto po nie sięgać częściej. Ponadto zauważono, że brązowe banany pozytywnie wpływają na układ kostny, gdyż zawierają dużo potasu, wapnia i magnezu, a także na stan mięśni, gdyż dzięki wysokiej zawartości cukru dostarczają im energii. W University of Maryland Medical Center wykazano, że spożywanie bananów może zapobiegać osteoporozie.

Zdaniem niektórych, banany leczą stres, stany napięcia i niepokoju. To kolejny argument, aby sięgać po nie jesienią i zimą. Mogą pomóc w przypadku sezonowej depresji lub obniżenia nastroju. Podobnie działają banany jeszcze nie całkiem brązowe, ale pokryte ciemnymi plamkami. Ponadto, zawarte w nich TNF sprzyja leczeniu nowotworów. Tzw. Tumor Necrosis Factor, czyli "czynnik martwicy nowotworu", to specyficzne białko, które działa niszcząco na komórki rakowe.

Zobacz też: Czy owoce należy ograniczać?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze