Trwa ładowanie...

W Polsce nadal niedoceniane. Za granicą podstawowa przekąska

Avatar placeholder
10.09.2023 13:22
Jedz w ciąży, a nie pożałujesz. Skracają poród i zmniejszają ryzyko cesarki
Jedz w ciąży, a nie pożałujesz. Skracają poród i zmniejszają ryzyko cesarki (Getty Images)

Ciężarne zrobią wiele, aby ułatwić sobie poród. Okazuje się, że jedzenie tych owoców pod koniec ciąży, może pomóc go skrócić i zmniejszyć ryzyko cesarki. Położna wyjaśnia, dlaczego warto po nie sięgać.

spis treści

1. Jedz w ciąży, a nie pożałujesz

Daktyle to owoce, które posiadają wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępne są najczęściej te suszone. Nie przyciągają one naszego wzroku, bo nie wyglądają zbyt apetycznie. Jednak warto się nimi zainteresować? Powód?

Daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze.

Zobacz film: "Trzy razy urodziła bliźnięta - to zdarza się raz na 500 tys. przypadków"

Mało który owoc jest tak bogaty w te cenne składniki odżywcze.

Ponadto w krajach zachodnich daktyle są podstawową przekąską ciężarnych kobiet. Okazuje się, że mają niezwykle pozytywny wpływ na przebieg porodu: skracają pierwszy etap akcji porodowej, przyspieszają rozwieranie szyjki i zmniejszają ryzyko cesarek.

Potwierdzają to również naukowcy.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Instytutu Journal of Midwifery & Reproductive Health wynika, że jedzenie daktyli pod koniec ciąży pozytywnie wpływa na poród bez negatywnego wpływu na matkę i dziecko.

2. Skracają poród i zmniejszają ryzyko cesarki

Jedzenie daktyli może przynieść wiele korzyści zarówno przyszłej mamie, jak i rozwijającemu się płodowi. Są doskonałym sposobem na zaparcia, źródłem potasu - który pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiega skurczom mięśni oraz żelaza. W daktylach znajdziemy również witaminę K, wpływającą na pracę mięśni i układu nerwowego płodu.

Jednak z jedzeniem suszonych daktyli w ciąży powinny uważać kobiety chorujące na cukrzycę. Wszystko przez dużą zawartość cukrów prostych.

Do jedzenia daktyli namawia również popularna na TikToku położna @serenitylifedoula.

@serenitylifedoula 🤭The rumors about eating dates at the end of #pregnancy help to have a better birth…are TRUE!! I have observed it with my own eyes!! . ✨Dates have amazing nutritional benefits: natural sugars, fiber, magnesium, potassium, folate, vitamin K. They also support oxytocin and prostaglandin hormones which are both prime laboring hormones!! . According to the studies 6 small dates (Deglet Noor) or 3 large dates (Medjool) can lead to: ✔️more dilated at time of admission ✔️decreases early water breaking ✔️higher chance of going into #labor spontaneously ✔️reduction use Pitocin needed in labor ✔️shorter first stage of labor ✔️lower cesarean rate . Go with the #organic dates!! #37weeks start daily dating!! . 💥Eating dates isn’t for everyone! If you don’t like them…Why you gonna eat them?🤢I don’t eat stuff I don’t like just to do what everybody else does. Find what works for you; which could be nothing. . Train with me! Virtual and in person #naturalbirth workshops👉🏼trainforbirth.com #thirdtrimester #37weekspregnant #duedate #duemonth #birthing #birthingtips #naturalbirthing #homebirth #doulasoftiktok #momsoftiktok #fyp #fypbirth #foryou #birth #childbirth #childbirtheducation ♬ original sound - serenitylifedoula

Położna przekonuje, że jedzenie daktyli może m.in. przyspieszyć rozwarcie szyjki, zmniejszyć ryzyko przedwczesnego odejścia wód płodowych, zmniejszyć konieczność podawania sztucznej oksytocyny, skrócić pierwszy etap porodu i zmniejszyć ryzyko cięcia cesarskiego. Ponadto wysoka zawartość cukru w daktylach może dostarczyć potrzebnej energii podczas porodu. Jak widzimy, korzyści z jedzenia tych owoców jest wiele.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze