Jak wybrać najsłodsze pomarańcze? Zdradzi je charakterystyczny "pępek"
To jeden z najpopularniejszych zimą owoców. Cytrusy te słyną z wysokiej zawartości witaminy C i mają wiele korzyści zdrowotnych. Nawadniają, poprawiają trawienie, wspomagają układ odpornościowy i chronią przed chorobami. Jak rozpoznać słodkie i bezpestkowe pomarańcze? Ten szczegół pomoże ci wybrać najlepsze owoce dla siebie i swojego dziecka.
1. Które owoce są słodkie i nie mają pestek?
Warto wybrać dojrzałe i aromatyczne owoce, bo będę najsłodsze. Ale słodycz owoców zależy od ich odmiany - najsłodsze odmiany pomarańczy to Navel, Valencia i Cara Cara.
Navel to klasyczna odmiana tych owoców, którą rozpoznasz po charakterystycznym "pępku". To bardzo słodkie, soczyste owoce i niemal bez pestek. W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po Navel i Cara Cara, wiosną po Valencię.
Oto rady, które pomogą ci wybrać najlepsze i najsłodsze owoce dla dziecka:
"Pępek" owocu: słodkie i bezpestkowe pomarańcze często mają charakterystyczny mały nierozwinięty owoc w środku, który przypomina pępek.
Zapach pomarańczy. Słodki owoc ma mocny, cytrusowy aromat, wyczuwalny nawet przez skórkę. Gdy silnie pachnie, to znak, że jest dojrzały i słodki. Jeśli aromat jest nieobecny, to pomarańcza może nie być dojrzała.
Skórka. Dobrze, jeśli jest cienka, gładka i ściśle przylega do miąższu, wtedy owoc będzie soczysty. Unikaj owoców z grubą, pofałdowaną skórką lub z zielonymi przebarwieniami. Intensywny kolor skórki oznacza, że owoc jest dojrzały.
Ciężar i kształt owocu. Ciężkie pomarańcze zawierają dużo soku i są smaczniejsze niż lekkie. Owoce o bardziej zaokrąglonym kształcie mają zazwyczaj słodszy miąższ niż bardziej płaskie.
2. Pomarańcze to bomba witaminowa i odżywcza
Pomarańcze to jeden z ulubionych owoców Polaków - statystyczny rodak zjada ich około 1,5 kg rocznie. Te aromatyczne i pyszne owoce można spożywać na wiele sposobów, w wersji świeżych cząstek, soków czy dodatku do dań, sałatek i deserów.
Warto to robić, bo pomarańcze są bogate w minerały, takie jak potas i fosfor, a także cenne związki, takie jak flawonoidy, które pomagają opóźniać lub zapobiegać chorobom przewlekłym. Wysokie spożycie flawonoidów pomaga także zmniejszyć masę tłuszczową.
Dodatkowo te owoce cytrusowe:
doskonale nawadniają: jedna pomarańcza dostarcza około pół szklanki wody. Zapotrzebowanie dzieci na płyny różni się w zależności od wieku, poziomu aktywności i stanu zdrowia. Produkty bogate w wodę, takie jak pomarańcze, mogą pomóc utrzymać prawidłowe nawodnienie.
wspomagają trawienie: jedna średnia pomarańcza zawiera około trzech gramów błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i insuliny, zaspokaja apetyt na dłużej.
pomagają w redukcji tłuszczu brzusznego: zawartość błonnika w pomarańczach może pomóc w redukcji tłuszczu brzusznego lub tłuszczu trzewnego. Naukowcy odkryli, że osoby, które zwiększyły spożycie błonnika, zmniejszyły masę ciała i tłuszcz trzewny. Nadmiar tłuszczu trzewnego zwiększa stan zapalny i ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, wysokie ciśnienie krwi i niektóre nowotwory.
pomagają wchłaniać żelazo: zawartość witaminy C w pomarańczach pomaga organizmowi wchłaniać żelazo. Żelazo umożliwia organizmowi lepsze wykorzystanie tlenu, a niedobór żelaza może powodować zmęczenie. Żelazo jest niezbędne dla osób stosujących dietę roślinną.
wspierają układ odpornościowy: jedna średnia pomarańcza to 100 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Witamina ta wspomaga układ odpornościowy, ale organizm wykorzystuje ją również do wytwarzania kolagenu. Sok pomarańczowy wspomaga układ odpornościowy, bo zmniejsza stan zapalny, który powoduje wiele chorób przewlekłych.
chronią przed chorobami przewlekłymi: pomarańcze zawierają flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe. Badania wykazały, że przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. Stres oksydacyjny może prowadzić do stanu zapalnego związanego z cukrzycą, chorobami serca i niektórymi nowotworami.
pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na raka: skórki pomarańczy zawierają jedną z najwyższych zawartości flawonoidów i witaminy C spośród wszystkich owoców cytrusowych.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl