- dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jak przemycić wapń w diecie dziecka, jeśli nie lubi ono nabiału?
Wapń to podstawowy materiał budulcowy kości i zębów, dlatego nie może go zabraknąć zwłaszcza w pierwszych latach życia. W okresie dzieciństwa kości rosną bardzo szybko i do osiągnięcia pełnoletności osiągają nawet 90% docelowej masy kostnej. W tym czasie niezbędna jest dostawa wapnia – początkowo z mleka matki, a następnie z pożywienia. Co jednak zrobić, kiedy maluch kręci nosem na widok postawionej przed nim szklanki z mlekiem lub marudzi, kiedy po raz kolejny podajesz mu na śniadanie jajko?
Spróbuj „ukryć” nabiał
Jednym ze sposobów na przemycenie wapnia do diety dziecka jest jego ukrycie. W jaki sposób? Wystarczy przyrządzać posiłki, w których dziecko nie wyczuje niepożądanego smaku. Przykładem takich dań są np. naleśniki. Jeśli dziecko nie będzie widziało, z jakich składników przyrządzasz ciasto naleśnikowe, nie domyśli się, że znajduje się w nim mleko czy też jaja. Po usmażeniu posmaruj naleśniki ulubionym dżemem lub przyrządź je na słono, np. ze szpinakiem. Być może maluch skupi się bardziej na tym, co znajduje się w farszu.
Zabielaj zupy
Zupy są lekkie, smaczne i zdrowe. Najbardziej wartościowe są te, w których podstawą są warzywa. Warto takie dania spożywać każdego dnia i sprawdzać, które z nich najbardziej smakują dziecku. Pod koniec gotowania można zagęszczać je nabiałem – śmietanką, jogurtem, a nawet kefirem lub mlekiem. W większości przypadków dziecko tego nie poczuje.
Koktajle mleczno-owocowe
Rozdrobnione owoce zmiksowane z mlekiem są pyszne i orzeźwiające. Takie koktajle można również przyrządzać na bazie jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki. Jeśli dodasz do nich dużo owoców, smak nabiału będzie wręcz niewyczuwalny. Zadbaj również o estetykę podania. Przelej koktajl do ulubionego kubka lub podawaj go ze słomką.
Tosty serowe
Twoje dziecko z uporem zdejmuje ser żółty z kanapek? Być może nie lubi spożywać go na zimno. Zaserwuj mu tosty, w których znajdzie się między innymi przypieczony ser. Ciepły i ciągnący może bardziej przypaść mu do gustu. Serem żółtym możesz posypać także danie spaghetti. Spróbuj też zawinąć plasterek sera w pierś z kurczaka. Innym pomysłem jest przygotowanie sosu serowego, który możesz podawać z makaronem lub gotowanymi warzywami.
Racuchy z jabłkami
Większość dzieci lubi słodkie przekąski, dlatego z chęcią zjada domowe wypieki. Na deser możesz zaserwować więc racuchy z jabłkami. Do ich przyrządzenia użyjesz m.in. dwóch szklanek mleka i dwóch jaj. Można je podawać nie tylko z cukrem pudrem, ale także ze śmietanką.
Budyń
A skoro jesteśmy w temacie deserów, to nie sposób zapomnieć o innym przysmaku z dzieciństwa – domowym budyniu. Smakuje on zupełnie inaczej niż ten z torebki, a do jego przyrządzenia potrzebujemy: żółtka, niewielkiej ilości mąki pszennej i ziemniaczanej, odrobiny cukru, masła i dwóch szklanek mleka. Ugotowany budyń najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.
Inne źródła nabiału
Jeśli mimo podanych pomysłów dziecko nadal niechętnie spogląda na wszystkie posiłki, w których pojawia się choć odrobina nabiału, należy zastanowić się nad przyczyną takiego zachowania. Być może konieczna będzie wizyta u pediatry lub dietetyka i ustalenie, czy dziecko nie cierpi na nietolerancję laktozy. Taka diagnoza będzie oznaczała całkowitą rezygnację z nabiału i zastąpienie go innymi produktami, w których występuje wapń.
Wśród nich wyróżnić możemy warzywa (takie jak: jarmuż, szczypiorek, brokuły, rośliny strączkowe, brukselka, botwina, szpinak, natka pietruszki czy kapusta włoska, rukola), orzechy (migdały i orzechy laskowe) oraz niektóre owoce (suszone morele, figi). Źródłem wapnia są także: sardynki, mak, sezam, nasiona słonecznika oraz tofu.