Jak przemycić wapń w diecie dziecka, jeśli nie lubi ono nabiału?

Wapń to podstawowy materiał budulcowy kości i zębów, dlatego nie może go zabraknąć zwłaszcza w pierwszych latach życia. W okresie dzieciństwa kości rosną bardzo szybko i do osiągnięcia pełnoletności osiągają nawet 90% docelowej masy kostnej. W tym czasie niezbędna jest dostawa wapnia – początkowo z mleka matki, a następnie z pożywienia. Co jednak zrobić, kiedy maluch kręci nosem na widok postawionej przed nim szklanki z mlekiem lub marudzi, kiedy po raz kolejny podajesz mu na śniadanie jajko?

Produkty spożywcze bogate w wapńProdukty spożywcze bogate w wapń
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Spróbuj „ukryć” nabiał

Naleśniki z mlekiem
Naleśniki z mlekiem © 123RF

Jednym ze sposobów na przemycenie wapnia do diety dziecka jest jego ukrycie. W jaki sposób? Wystarczy przyrządzać posiłki, w których dziecko nie wyczuje niepożądanego smaku. Przykładem takich dań są np. naleśniki. Jeśli dziecko nie będzie widziało, z jakich składników przyrządzasz ciasto naleśnikowe, nie domyśli się, że znajduje się w nim mleko czy też jaja. Po usmażeniu posmaruj naleśniki ulubionym dżemem lub przyrządź je na słono, np. ze szpinakiem. Być może maluch skupi się bardziej na tym, co znajduje się w farszu.

/ 7Zabielaj zupy

Zupa zabielana
Zupa zabielana © 123RF

Zupy są lekkie, smaczne i zdrowe. Najbardziej wartościowe są te, w których podstawą są warzywa. Warto takie dania spożywać każdego dnia i sprawdzać, które z nich najbardziej smakują dziecku. Pod koniec gotowania można zagęszczać je nabiałem – śmietanką, jogurtem, a nawet kefirem lub mlekiem. W większości przypadków dziecko tego nie poczuje.

/ 7Koktajle mleczno-owocowe

Dziecko z koktajlem owocowo-mlecznym
Dziecko z koktajlem owocowo-mlecznym © 123RF

Rozdrobnione owoce zmiksowane z mlekiem są pyszne i orzeźwiające. Takie koktajle można również przyrządzać na bazie jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki. Jeśli dodasz do nich dużo owoców, smak nabiału będzie wręcz niewyczuwalny. Zadbaj również o estetykę podania. Przelej koktajl do ulubionego kubka lub podawaj go ze słomką.

/ 7Tosty serowe

Tosty z serem
Tosty z serem © 123RF

Twoje dziecko z uporem zdejmuje ser żółty z kanapek? Być może nie lubi spożywać go na zimno. Zaserwuj mu tosty, w których znajdzie się między innymi przypieczony ser. Ciepły i ciągnący może bardziej przypaść mu do gustu. Serem żółtym możesz posypać także danie spaghetti. Spróbuj też zawinąć plasterek sera w pierś z kurczaka. Innym pomysłem jest przygotowanie sosu serowego, który możesz podawać z makaronem lub gotowanymi warzywami.

/ 7Racuchy z jabłkami

Jabłkowe racuszki
Jabłkowe racuszki © 123RF

Większość dzieci lubi słodkie przekąski, dlatego z chęcią zjada domowe wypieki. Na deser możesz zaserwować więc racuchy z jabłkami. Do ich przyrządzenia użyjesz m.in. dwóch szklanek mleka i dwóch jaj. Można je podawać nie tylko z cukrem pudrem, ale także ze śmietanką.

/ 7Budyń

Budyń na przekąskę
Budyń na przekąskę © 123RF

A skoro jesteśmy w temacie deserów, to nie sposób zapomnieć o innym przysmaku z dzieciństwa – domowym budyniu. Smakuje on zupełnie inaczej niż ten z torebki, a do jego przyrządzenia potrzebujemy: żółtka, niewielkiej ilości mąki pszennej i ziemniaczanej, odrobiny cukru, masła i dwóch szklanek mleka. Ugotowany budyń najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.

/ 7Inne źródła nabiału

Dziecko z koktajlem z zielonych warzyw
Dziecko z koktajlem z zielonych warzyw © 123RF

Jeśli mimo podanych pomysłów dziecko nadal niechętnie spogląda na wszystkie posiłki, w których pojawia się choć odrobina nabiału, należy zastanowić się nad przyczyną takiego zachowania. Być może konieczna będzie wizyta u pediatry lub dietetyka i ustalenie, czy dziecko nie cierpi na nietolerancję laktozy. Taka diagnoza będzie oznaczała całkowitą rezygnację z nabiału i zastąpienie go innymi produktami, w których występuje wapń.

Wśród nich wyróżnić możemy warzywa (takie jak: jarmuż, szczypiorek, brokuły, rośliny strączkowe, brukselka, botwina, szpinak, natka pietruszki czy kapusta włoska, rukola), orzechy (migdały i orzechy laskowe) oraz niektóre owoce (suszone morele, figi). Źródłem wapnia są także: sardynki, mak, sezam, nasiona słonecznika oraz tofu.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące