Herbatę z lukrecji piła 3 razy dziennie. Trafiła do lekarza z bólem głowy i nadciśnieniem

Lekarze przekonują, że picie dużych ilości herbat może pomóc pozbyć się problemów trawiennych, nawodni organizm i poprawi odporność. Czasem jednak, chcąc wzmocnić efekty i korzyści płynące z picia naszej ulubionej herbaty, stosujemy ją w zbyt dużych ilościach. Przekonała się o tym 48-kobieta, która w 4 miesiące po rozpoczęciu picia herbaty z lukrecji zaczęła się skarżyć na bóle i zawroty głowy. Okazało się jednak, że to dopiero początek jej problemów zdrowotnych.

Herbatę z lukrecji piła 3 razy dziennie. Trafiła do lekarza z bólem głowy i nadciśnieniemHerbatę z lukrecji piła 3 razy dziennie. Trafiła do lekarza z bólem głowy i nadciśnieniem
Aleksandra Miłosz

Kiedy ból głowy, nudności i zawroty utrzymywały się u 48-latki przez dłuższy czas, ta postanowiła skonsultować swój stan za lekarzem. Okazało się, że oprócz dotychczasowych dolegliwości, cierpi też na nadciśnienie i niski poziom potasu we krwi. Ten z kolei oprócz podwyższonego ciśnienia krwi mógł spowodować zaburzenia pracy serca, a nawet doprowadzić do niewydolności.

Niestety, lekarz pierwszego kontaktu nie był w stanie określić przyczyny nagłego pogorszenia się stanu zdrowia kobiety. Pacjentka otrzymała jedynie receptę na lek, który miał obniżyć podwyższone ciśnienie. Okazało się jednak, że lekarstwo nie działa, a lekarze z bezradności rozkładali ręce.

Zobacz także:

Czego nie powinniśmy jeść przy nadciśnieniu?

Słodka trucizna?

Wtedy pacjentka uświadomiła sobie, że pojawienie się wszystkich objawów zbiegło się z w czasie z rozpoczęciem picia przez nią herbaty z lukrecji. Lekarz poradził więc, aby całkowicie zrezygnowała z parzenia tego napoju. Objawy ustąpiły.

Późniejsze badania potwierdziły, że picie 3 filiżanek lukrecjowej herbaty dziennie spowodowało aż 9-krotne przekroczenie bezpiecznego poziomu przyjmowanej glicyryzyny, czyli naturalnego słodzika pozyskiwanego z korzeni lukrecji. Dawno udowodniono, że zbyt duża stężenie tej substancji w naszym organizmie może prowadzić do nadciśnienia. To dlatego na opakowaniach herbat, żelków i cukierków producenci umieszczają ostrzeżenie o możliwych działaniach niepożądanych w przypadku zjedzenia zbyt dużych ich ilości.

Glicyryzyna utrudnia prawidłową absorpcję potasu do organizmu, a gdy poziom potasu spada, wzrasta poziom sodu, a to z kolei prowadzi do podwyższenia ciśnienia, a czasem nawet zaburzenia pracy serca. Potwierdza to przypadek z 1991 r. opisany w "New England Journal of Medicine". 70-letni mężczyzna każdego dnia zjadał od 60 do 100 lukrecjowych cukierków dziennie. W jego przypadku nadużywanie lukrecji skończyło się arytmią serca i śmiercią.

Chociaż przypadki przedawkowania lukrecji, a w zasadzie zawartej w niej glicyryzyny są rzadkością, to jeśli jesteśmy miłośnikami czarnych słodkości o specyficznym smaku, powinniśmy pamiętać, że już 60 g dziennie lukrecji może spowodować problemy zdrowotne.

- Nie słyszałem o takich przypadkach, natomiast jak powiedział Paracelsus: "wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną" - podsumowuje dietetyk, Robert Lipert.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące