Dzieci, które jedzą ryby są bardziej inteligentne
O tym, że ryby są źródłem wielu składników odżywczych wiadomo nie od dziś. Teraz okazuje się dodatkowo, że ich spożywanie sprzyja osiąganiu lepszych wyników w nauce. Szczególnie wśród dzieci wieku szkolnym.
Dowodzą tego naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii w Stanach Zjednoczonych. Efekt wiążą z faktem, że dzieci jedzące ryby lepiej śpią.
Badania były prowadzone na dzieciach w wieku 9-11 lat. Każde z nich uzupełniało kwestionariusz dotyczący spożywania ryb. Dzieci musiały określić, jak często je jadły w ciągu ostatniego miesiąca, a na koniec rozwiązywały test inteligencji (Skalę Inteligencji Wechslera dla Dzieci). Eksperci zapytali też rodziców o nawyki senne ich pociech.
Okazało się, że dzieci, które jadły ryby co najmnej raz w tygodniu zasypiają szybciej. Co więcej, rzadziej wybudzały się w nocy, a za dnia miały więcej energii. Uzyskiwały też średnio o 4 punkty więcej w teście na inteligencję.
Wszystko to w porównaniu do tych dzieci, które ryb nie jadły zbyt często.
Eksperci twierdzą, że jest to związane z różnicą poziomów kwasów Omega-3. Substancja sprzyja koncentracji uwagi, wspomaga procesy myślenia i rozumowania logicznego. Obecna jest głównie w rybach, ale zawierają ją także zimnotłoczone oleje.
Wyniki badania opublikowane zostały w czasopiśmie "Scientific Reports".