Dieta przeciwzapalna. Na niej możesz pić wino i jeść czekoladę
Dieta podczas, której można jeść czekoladę i pić wino? To marzenie prawie każdej kobiety. Okazuje się, że taki sposób odżywiania istnieje, a w dodatku nie tylko dobrze wpływa na zdrowie, ale pozwala też nie rezygnować z przyjemności.
1. Stany zapalne
Gdy w naszym organizmie są stany zapalne, może dojść do wielu chorób, m.in. o podłożu sercowo- naczyniowym, nowotworowych, a nawet do demencji.
Dlatego warto stosować dietę przeciwzapalną, dzięki której można zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 18 proc.
Potwierdzają to naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Przez 16 lat sprawdzali oni sposób odżywiania i długość życia ponad 70 tysięcy ludzi. Odkryli, że regularne spożycie produktów o właściwościach przeciwzapalnyc, znacznie zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych i raka.
2. Dieta przeciwzapalna - zasady
Celem diety jest eliminacja stanu zapalnego, który jest spowodowany stresem, zanieczyszczeniami środowiska, używkami i lekami. Należy zrezygnować z przetworzonej żywności, cukru, białej mąki i wysokoprocentowych alkohol.
Dietę stworzył Andrew Weil – wykładowca na Harvardzie. Produkty o właściwościach przeciwzapalnych podzielił na 12-stopniową piramidę żywienia. Znalazły się wśród nich m.in. owoce, warzywa, herbata, kawa, pełnoziarniste pieczywo, ser o obniżonej zawartości tłuszczu, oliwa z oliwek i orzechy.
Dobra wiadomość jest taka, że w diecie dozwolone jest jedzenie czekolady i picie wina. Niestety, ze względu na to, że produkty te znalazły się na końcu piramidy, można je spożywach wyłącznie w małych ilościach.
Zgodnie z założeniami, dozwolone jest picie 2 lampek wina dziennie. Jeśli chodzi o czekoladę, to dopuszczalna jest tylko gorzka, o zawartości kakao min. 70 proc. Ze słodyczy można też jeść suszone owoce i sorbety.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.