3 z 6Podwyższone ryzyko cukrzycy
Stosowanie sztucznych słodzików wpływa na rozwój niektórych chorób. Przykładem jest sukraloza, nazywana popularnie splendą, która zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 67 proc.
Badania naukowców z Izraela to potwierdzają. Stosowanie słodzików przyczynia się do podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Jest to związane z bakteriami, które żyją w układzie pokarmowym. Wyniki opublikowano w magazynie "Nature".
Substancje słodzące zmniejszają także wrażliwość na insulinę. Jeżeli spożywasz słodkie produkty, nawet te bez kalorii, organizm uwalnia ten hormon tak samo, jakbyś jadł cukier.
Badania Susan Swithers z Purdue University sugerują, że słodziki hamują produkcję GLP-1 – hormonu, który kontroluje poziom cukru we krwi oraz uczucie sytości. Efektem jest nieustanne uczucie głodu.
Sprawdź również: Pojawiają się na plecach, nogach, rękach. Groźne, a wciąż bagatelizowane