Co się stanie, gdy zamienisz cukier na sztuczne słodziki?
1 z 6Zamieniamy cukier na słodziki
Przechodząc na dietę, coraz częściej rezygnujemy ze słodzenia cukrem ulubionej kawy czy herbaty. Zamiast tego kupujemy sztuczne słodziki. Większość z nas uważa, że w ten sposób zredukujemy wagę, oczyścimy organizm i pozbędziemy się problemów skórnych.
Nadmiar cukru w organizmie łączy się nie tylko z nadwagą i otyłością, ale też ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy. Sprawia również, że czujemy się ospali i ociężali.
Czy jednak zamienienie go na sztuczne słodziki to dobry wybór?
- Słodziki to nie tylko tabletki. Są też składnikiem wielu artykułów spożywczych, m.in. produktów dietetycznych, słodyczy, płatków śniadaniowych, gum do żucia, napojów gazowanych, a nawet pieczywa i leków.
Należy więc dokładnie czytać etykiety na produktach, aby sztucznych słodzików w codziennym menu było jak najmniej - mówi dla WP parenting Agnieszka Bożek, dietetyczka i ekspertka Edukacji Żywieniowej.PL.
Sprawdź również: Nie rezygnuj z mleka. Możesz sobie poważnie zaszkodzić