Co można jeść po cesarce?
Aby organizm kobiety mógł się szybko zregenerować po cesarskim cięciu należy odpowiednio się odżywiać. Nieodpowiednia dieta jest przyczyną anemii oraz przedłuża proces gojenia się rany pooperacyjnej.
1. Żywienie po cesarskim cięciu
Podczas operacji cesarskiego cięcia wykonuje się nacięcie powłok skórnych, aby wydobyć noworodka przez wytworzoną ranę. Cesarskie cięcie zazwyczaj wykonuje się w celu uratowania życia i zdrowia zarówno dziecka, jak i matki. W związku z tym, iż jest to zabieg inwazyjny, niesie ze sobą możliwość wystąpienia powikłań.
Po cesarskim cięciu należy spożywać potrawy lekkostrawne, bogate w pełnowartościowe białko, które jest niezbędne do gojenia się ran oraz regeneracji tkanek.
Produktami obfitującymi w białko są jogurty naturalne, biały ser, jaja, ryby (dorsz, morszczuk, łosoś norweski) oraz mięso (indyk, wołowina, gęś). Szybkie gojenie ran warunkują także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, zwłaszcza A, E, oraz C.
A i E są odpowiedzialne za prawidłowy stan oraz namnażanie się komórek skóry. W dużych ilościach znajdują się w owocach i warzywach koloru pomarańczowego, czerwonego, niebieskiego (jagody, jeżyny) oraz zielonego (brokuły, natka pietruszki, szczypiorek, sałata).
Ponadto dobrym źródłem witaminy E są nasiona słonecznika oraz oliwa z oliwek. Produkty te zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają regenerację tkanek i wzmacniają odporność.
W skórze w dużych ilościach znajdują się włókna kolagenowe. Nadają jej odporność na rozciąganie oraz jędrność, a także magazynują wodę. Do prawidłowej syntezy włókien kolagenowych niezbędna jest witamina C, która w dużych ilościach występuje w natce pietruszki, czerwonej papryce, czarnej porzeczce, kiwi.
Codzienne spożywanie galaretek owocowych korzystnie wpływa na skórę, bowiem żelatyna zawiera peptydy, które są łatwo wbudowywane w nowe włókna kolagenowe.
Po cesarskim cieciu należy również dużo pić, aby uzupełnić ubytek wody oraz nawodnić komórki. Najlepiej spożywać wodę mineralną bogatą w wapń oraz magnez, ponieważ warunkują one prawidłowe skurcze mięśni oraz funkcje układu nerwowego.
Z kolei zielona herbata zawiera mnóstwo polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz usuwają wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyspieszają starzenie się organizmu.
2. Anemia po cesarce
Często po cesarskim cięciu u kobiet pojawia się anemia, która jest wynikiem utraty krwi. Niedobór hemoglobiny we krwi powoduje osłabienie, zawroty głowy, apatię.
Aby zapobiec rozwojowi niedokrwistości należy codziennie jeść mięso indycze, wołowinę z dodatkiem surowych warzyw, gdyż są źródłem witaminy C ułatwiającej wchłanianie żelaza.
Niedokrwistość może być również wynikiem niedoboru witamin B12 oraz B6, które warunkują prawidłową syntezę krwinek czerwonych w szpiku. Do produktów będących dobrym ich źródłem należą: mięso, jaja, ryby.
Z kolei kwas foliowy w dużych ilościach występuje w zielonych warzywach liściastych (natka pietruszki, szpinak, sałata, brokuły) oraz bananach i papryce czerwonej.
Po zabiegu operacyjnym, jakim jest cesarskie cięcie oraz ze względu na fakt karmienia piersią należy spożywać potrawy gotowane, najlepiej na parze, lub pieczone w folii w piekarniku.
Należy unikać dań wzdymających przygotowanych z fasoli, kapusty, smażonych, gdyż w przypadku karmienia piersią mogą wystąpić u noworodka kolki.