5 z 6Najzdrowsze ryby
Kluczowe znaczenie mają tutaj kwasy omega-3. Według najnowszych doniesień naukowców, omega-3 pochodzące z ryb zmniejszają ryzyko wystąpienia raka skuteczniej niż te z roślin.
- Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb. Jednak osoby dbające o zgrabną sylwetkę i zdrowie, nie mają czego się obawiać. To właśnie tłuszcz jest bardzo cennym składnikiem ryby - wyjaśnia Joanna Wasiluk, dietetyk.
- Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 i omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pstrąg natomiast jest rybą chudszą od łososia i zawiera mniej WKT. Zawiera jednak najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3 - dodaje.
- Niestety, wszystkie powszechnie wymieniane prozdrowotne właściwości łososia (bogactwo witamin A, D, E i B, cynku, selenu, jodu i potasu oraz kwasów omega-3 i omega-6 ) dotyczą łososia dzikiego. Na naszym rynku dominuje hodowlany norweski, który zawiera więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący - tlumaczy ekspertka.
Pstrąg żyje w czystych rzekach i strumieniach górskich. Ale trzeba pamiętać, że w sklepach najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Zawiera dużo rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, natomiast mniej niż łosoś rozpuszczalnych w tłuszczu witamin: A, D i E.
Zobacz także: Miał ból gardła i wysypkę. Okazało się, że choruje na białaczkę