2 z 6Zdrowie w rybach
Jeszcze kilkanaście lat temu ryba ta nie cieszyła się zbyt dużą popularnością. Dziś już wiemy, że mięso łososia to bogactwo łatwo przyswajalnego białka, licznych witamin i przede wszystkim kwasów omega-3. Ich ilość zawarta w 100 g mięsa z łososia wystarcza, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Niestety, za kilogram łososia musimy zapłacić nawet 50-60 zł. Ryba sprowadzana jest bowiem zazwyczaj z hodowli w Norwegii lub Szwecji. Tymczasem w sklepowych lodówkach tuż obok leży bardzo podobny w wyglądzie i w smaku pstrąg łososiowy. W dodatku jest dużo tańszy. Ryba w całości kosztuje ok. 20-25 zł/kg, a filety ok. 35 zł/kg. Czy te ryby są podobne? Która jest lepsza? Którą warto podać dziecku?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Nietypowy sygnał świadczący o odwodnieniu organizmu. Nigdy nie lekceważ