Ananas w ciąży – czy można go jeść?
Ananas to soczysty, aromatyczny owoc, który ma mnóstwo fanów. Smakosze doceniają nie tylko jej smak, ale jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Ananas jest składnikiem wielu sałatek i potraw. Jednak czy ciężarne powinny go spożywać?
Ananas a ciąża – jeść czy nie?
Na temat spożywania ananasa w ciąży powstało wiele publikacji.
Niektórzy sugerują, że niedojrzały ananas i sok z jego liści są szkodliwe dla kobiet w ciąży i mogą przyspieszyć poród, a nawet wywołać poronienie.
Skąd takie wnioski? Ananas zawiera bromelainę, która prawdopodobnie nadmiernie stymuluje szyjkę macicy. W tym momencie jest to jedynie teoria i nie ma na to żadnych badań naukowych, jednak teza jest na tyle popularna, że ciężarne są ostrzegane przed jedzeniem ananasa.
Jak przeprowadzić dziecko przez rozwód rodziców
Co na to lekarze? Ich stanowisko jest jasne: od plasterka ananasa zjedzonego raz na jakiś czas, nic się nie stanie. Zaznaczają jednak, że dla własnego komfortu psychicznego, lepiej z nim nie przesadzać.
Ananas – witaminy i minerały
Ananasy są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, między innymi witamin:
- A,
- C,
- B1,
- B2,
- B6,
- PP.
Jednak to nie wszystko. Znajdziemy w nich spore ilości:
- kwasu foliowego,
- fosforu,
- cynku,
- miedzi,
- żelaza,
- manganu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl