8 pomysłów na wykorzystanie opiekacza
Opiekacz to popularne urządzenie, w którym przygotujemy klasyczne sandwiche śniadaniowe. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie tego urządzenia. Przedstawiamy kilka pomysłów na pyszne dania z opiekacza tradycyjnego i wielofunkcyjnego, które urozmaicą naszą codzienną kuchnię.
1. Klasyczne sandwiche z opiekacza
W tradycyjnym opiekaczu przygotujemy zapiekane kanapki z chleba tostowego, ale bez problemu upieczemy w nim również zwykły chleb. Ciepły sandwich z szynką, warzywami i roztopionym serem to świetna propozycja śniadaniowa, ale warto eksperymentować również z innymi składnikami. Polecamy np. pyszne wiosenne kanapki z pesto, oliwkami, mozzarellą i pomidorami.
2. Kanapki na słodko z opiekacza
W opiekaczu możemy przygotować nie tylko kanapki wytrawne, chociaż to takie sandwiche cieszą się największą popularnością. Słodką kanapkę możemy przyrządzić np. z dżemem lub czekoladą i bananami. Kształt sandwicha zależy od formy płytek opiekacza. Mogą one być trójkątne lub kwadratowe, ale niektóre modele są wyprofilowane w oryginalne wzory np. postaci z bajek, co stanowi świetne urozmaicenie posiłków dla dzieci.
Opiekacze elektryczne to szybki sposób na smaczne śniadanie. Wejdź na WP radarOkazji, aby wybrać idealny dla Ciebie model.
3. Tortilla z opiekacza
Opiekacz sprawdza się nie tylko w przypadku zapiekania chleba. Ciekawą propozycją może być tortilla z opiekacza – wystarczy na placku ułożyć dowolne dodatki warzywne i mięsne, a całość umieścić w urządzeniu i piec, aż ciasto się zarumieni.
4. Jajka z opiekacza – omlet i jajko sadzone
W opiekaczu możemy przygotować nie tylko kanapkę z jajkiem. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie jajek bezpośrednio w opiekaczu. Możemy wbić jajko prosto na płytkę opiekacza, uzyskując w ten sposób jajko sadzone lub przygotować ciasto na omlet z ulubionymi dodatkami i zapiec w urządzeniu.
5. Hot-dogi i hamburgery z opiekacza
W opiekaczu przyrządzimy kanapki w bułce lub hot-dogi. Możemy wypróbować w tym celu zwyczajny model, ale dobrym wyborem będzie także opiekacz z płytą do grillowania. Warto zwrócić uwagę na to, z jakiego tworzywa wykonana jest powłoka płyt grzewczych opiekacza. Do najpopularniejszych należą płyty teflonowe, ale dostępne są również produkty z powłoką ceramiczną lub marmurową, które dobrze zabezpieczają przed przywieraniem i ułatwiają czyszczenie.
6. Gofry z opiekacza
Niektórzy producenci oferują opiekacze 3w1, które wyposażone są w kilka typów płyt grzejnych: do kanapek, do grillowania i do gofrów. Właśnie dzięki takiemu urządzeniu przygotujemy pyszne gofry deserowe lub wytrawne. Jeżeli chcemy mieć pewność, że uzyskamy pyszne, chrupiące gofry, najlepiej wybierzmy opiekacz o mocy ok. 1000 W.
7. Grillowane dania z opiekacza
Kolejnym pomysłem na danie z opiekacza wielofunkcyjnego są grillowane mięsa, ryby i warzywa. Dzięki urządzeniom z płytą do grillowania w łatwy sposób przygotujemy zdrowe potrawy dietetyczne – możemy upiec chude mięso drobiowe czy łososia, a także zapiec je z dowolnymi dodatkami warzywnymi lub przyrządzić prostą zapiekankę makaronową.
8. Panini z opiekacza
Na rynku dostępne są specjalne opiekacze do panini, które będą świetnym wyborem dla osób przepadających za tego typu kanapkami. Jeżeli nie chcemy inwestować w takie urządzenie, zawsze możemy upiec panini z ulubionymi dodatkami w opiekaczu z płytą do grillowania.