Przejdź na WP

8 najbardziej szkodliwych barwników. Drastyczne skutki uboczne

Barwniki spożywcze znajdują się w żywności i suplementach diety. Uatrakcyjniają wizualnie produkt. Skutkiem ubocznym kolorowych posiłków może być szereg chorób. Poznaj najbardziej szkodliwe barwniki.

Zobacz film: "Napoje gazowane gorsze niż słodycze"

1. Najbardziej szkodliwe barwniki żółte i pomarańczowe

Barwniki spożywcze nie mają wartości odżywczych. Jedyną korzyścią z ich stosowania jest zmiana kolorystyki. Zauważono, że mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wymieniamy te najbardziej toksyczne.

E102 czyli tartrazyna barwi produkty na żółto. Bywa dodawana do kosmetyków. Za jej pomocą barwi się też odzież, tapety i papier.

Tartrazynę znajdziemy w napojach, ciastach i ciasteczkach, wyrobach piekarniczych, krakersach, w dżemach, galaretkach, polewach do lodów, w sztucznym miodzie, musztardzie, w gotowych zupach, sosach w proszku i w niektórych likierach.

Skutkiem spożywania tej substancji może być nadpobudliwość psychomotoryczna u dzieci i problemy z koncentracją. Wielu osobom doskwierają reakcje alergiczne m.in. pokrzywki, duszności i przyspieszona akcja serca. W badaniach na szczurach zauważono również szkodliwy wpływ na nerki i wątrobę.

E104 czyli żółcień chinolinowa również barwi lody, napoje, galaretki, cukierki . Jest elementem składowym kosmetyków do twarzy, tuszu do tatuaży, past do zębów, środków do pielęgnacji włosów.

W badaniach prowadzonych na University of Southampton wykazano związki spożywania tego barwnika z nadpobudliwością u dzieci. Odnotowuje się również pokrzywki alergiczne.

E110 to żółcień pomarańczowa. Ze względu na potencjalną szkodliwość, jej stosowanie zakazane jest m.in. w Norwegii i Finladii. Ten barwnik bywa spotykany w likierach owocowych, płatkach śniadaniowych, ciastkach, ciasteczkach, marcepanach, likierach, a nawet w kosmetykach i lekach.

Zauważono, że może nasilać objawy astmy, u dzieci powodować nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji. Zdarzają się reakcje alergiczne z pokrzywką i katarem siennym w przebiegu. Niektórzy po spożyciu narzekają na bóle brzucha. Uważa się, że może sprzyjać pogarszaniu stanu cery i wypryskom.

Podejrzewa się, że ta substancja może być rakotwórcza, ale na ten moment brak badań jednoznacznie potwierdzających kancerogenny wpływ żółcieni pomarańczowej na ludzi.

2. Szkodliwe barwniki czerwone

E122 czyli azorubina nadaje barwę ciastom, budyniom, kisielom i galaretkom. Znajdziemy ją w cukierkach, dżemach, jogurtach, napojach i w czerwonym winie. Udowodniono, że działa kancerogennie na zwierzęta. Na razie brak badań potwierdzających lub wykluczających rakotwórczy wpływ na ludzi.

Jak na organizm wpływają sztuczne barwniki spożywcze?
Jak na organizm wpływają sztuczne barwniki spożywcze? [5 zdjęć]

Jeszcze kilkanaście lat temu barwniki występowały tylko w niektórych produktach spożywczych. Obecnie...

zobacz galerię

E124 - czerwień koszelinowa - to naturalny barwnik pozyskiwany z owadów. Jak większość dodawanych do żywności barwników znajduje się w słodyczach, deserach i napojach, jak również w gotowych daniach z proszku. To właśnie ten barwnik może nadawać czerwony kolor pisankom.

Podobnie jak inne barwniki azowe może skutkować reakcjami alergicznymi. Uważa się, że może sprzyjać rozwojowi nowotworów wątroby. Wyniki badań nt. kancerogenności są niejednoznaczne.

E 129 to czerwień allura, również barwnik azowy. Może powodować zmiany skórne i problemy z układem oddechowym. Zauważono, że u zwierząt rzutuje na płodność. Niektórzy sugerują rakotwórcze działanie. Czerwień allura obecnie zakazana jest w Danii, Belgii, Szwajcarii, Francji i Szwecji, do 2001 była zakazana również w Norwegii.

3. Najbardziej szkodliwe barwniki niebieskie

Niebieska indygotyna, oznaczana kodem E132, znajduje się w otoczkach leków i suplementów, lodach, słodyczach, napojach. Uważa się, że może być przyczyną alergii, nadpobudliwości u dzieci i leżeć u podłoża problemów kardiologicznych.

Kolorowe barwniki spożywcze mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie
Kolorowe barwniki spożywcze mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie (123rf.com)

E133 czyli błękit brylantowy jest aktualnie zakazany w Szwajcarii. Barwi się nim m.in. cukierki i alkohole, galaretki, płatki śniadaniowe, wyroby cukiernicze i piekarnicze, napoje, słodycze, pasty do zębów, kosmetyki do makijażu, farby do wlosów.

Uważa się, że może skutkować astmą, objawami alergii i nasilać nietolerancję salicylanów u wrażliwych pacjentów. Szczególnie szkodzi też osobom z zespołem jelita drażliwego. Niektórzy sugerują działanie rakotwórcze, które nie zostało na ten moment udowodnione.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.