7 z 8Placuszki z awokado
Awokado to samo zdrowie. Zawiera niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, warto więc spożywać je często. Jeśli twoje dziecko nie lubi smaku samego awokado, istnieje wiele sposobów, by przemycić je w innych daniach. Na przykład w placuszkach z cukinii.
Małą cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Banana rozgniatamy i dodajemy do cukinii. To samo robimy z awokado. Dosypujemy dwie łyżki mąki i szczyptę sody, mieszamy.
Kładziemy placuszki na łyżeczkę rozgrzanego na patelni oleju kokosowego. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Można podać z jogurtem lub śmietaną i herbatą.
Jeśli nie masz w domu cukinii, śmiało możesz przygotować na kolację kanapeczki z awokado. Owoc ten jest sycący i na pewno zaspokoi głód kilkulatka. Podane na chlebie razowym będą jeszcze zdrowsze.