3 z 8Jajecznica z kaszą jaglaną i warzywami
Dobrą opcją będzie zjedzenie na kolację kaszy jaglanej. Najzdrowsza z kasz zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B – B1, B2 i B6 oraz żelazo i miedź.
Jest bogatym źródłem krzemionki, która wpływa na stan paznokci i włosów, zapobiega też odwapnieniu kości. Poza tym kasza jaglana posiada działanie zasadotwórcze, odgrywa więc dużą rolę w utrzymywaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej.
Umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki marchewkę, pół pietruszki, troszkę selera. Możesz dodać małe różyczki brokuła lub kalafiora. Warzywa i kaszę jaglaną ugotuj na wodzie w proporcji 1:2 (kasza do wody). Gdy kasza wchłonie wodę, pozostaw ją do ostygnięcia.
Po wystudzeniu rozbij do miseczki jedno lub dwa jajka. Kaszę przełóż na patelnię wcześniej polaną olejem kokosowym. Gdy patelnia się rozgrzeje, wyłóż na nią kaszę, zalej jajkami. Mieszaj, aż białko dobrze się zetnie.
Podaj z natką pietruszki i ciepłą słabą herbatą.