Warzywa podczas karmienia piersią

Warzywa są niezbędnym elementem diety. Zawierają duże ilości witamin, soli mineralnych oraz w przypadku nasion roślin strączkowych (fasola, soja, soczewica) również pełnowartościowe białko. Warzywa są źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jednakże większość warzyw jest ciężkostrawna i podczas karmienia należy ich unikać, by nie bolał brzuszek niemowlęcia.

Warzywa podczas karmienia piersiąWarzywa podczas karmienia piersią
Źródło zdjęć: © Zdjęcie warzyw / Shutterstock

Warzywa w diecie mamy karmiącej

Warzywa są źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Zawierają witaminy regulujące przemiany biochemiczne w organizmie, sole mineralne (potas, magnez, wapń, cynk), które nie tylko budują tkanki, np. kość, ale również regulują gospodarkę wodną w organizmie (potas, sód). Zawarty w warzywach błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, zapobiegając zaparciom oraz otyłości czy nowotworom jelit.

Mimo wielu zalet warzywa mają również wady. Warzywa kapustne (wszystkie odmiany kapusty, kalafior), czosnek, cebula, a także fasola (zwłaszcza jaś, szparagowa) i świeże ogórki są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Ich spożywanie w okresie karmienia piersią bardzo często powoduje występowanie bólów brzuszka, kolek jelitowych oraz dyskomfortu u niemowląt. Dlatego nie należy jeść tych produktów oraz dań ich zawierających, zwłaszcza do ukończenia 3 miesiąca życia dziecka. Niektóre warzywa, zwłaszcza pomidory, wywołują alergie pokarmowe. Alergeny przechodzą do mleka kobiecego i mogą powodować objawy alergii u maluszka. Z tego powodu kobieta karmiąca piersią nie powinna spożywać więcej niż pół pomidora w ciągu dnia. Z kolei kobiety, w rodzinach których występują przypadki alergii nie powinny ich spożywać do 3 miesiąca życia niemowlęcia.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:  

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

#dziejesienazywo: Dieta wegańska u dzieci i kobiet w ciąży

Warzywa dla karmiącej mamy

Spośród dostępnych w sklepach warzyw najlepiej wybierać te pochodzące z uprawy ekologicznej, mające jędrną oraz nieuszkodzoną skórkę. Większość warzyw można spożywać na surowo, po dokładnym umyciu oraz obraniu ze skórki. Warzywa stanowią świetny dodatek do kanapek (ogórek kiszony, papryka czerwona, rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki). Podawane do dań mięsnych wspomagają wchłanianie żelaza w jelitach, zapobiegając tym samym anemii.

Na deser mogą być podawane w postaci koktajli witaminowych. Jogurt naturalny lub grecki miksuje się z dodatkiem natki pietruszki, selera naciowego, papryki czerwonej, rzepy. Napój ten zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które zapobiegają anemii po ciąży. Do warzyw spożywanych po ugotowaniu należą: pietruszka, seler, ziemniaki, brokuły. Zazwyczaj podaje się je do drugiego dania lub jako samodzielne danie w postaci sałatek. Z marchewki i buraków można przygotować soki będące źródłem witamin, zwłaszcza karotenu, który wzmacnia odporność organizmu, warunkuje prawidłowe procesy widzenia. Ponadto warzywa można spożywać pod postacią zup – ogórkowej, szczawiowej, warzywnej, brokułowej.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące