Kolorowa sałatka pełna witamin!
Ser camembert, mimo iż dosyć kaloryczny, jest równocześnie wśród serów jednym z najbogatszych źródeł witamin z grypy B. Z kolei żurawina dostarczy nam całą moc mikro- i makroelementów. Sałatkę śmiało można polecić jako propozycję na smaczną i pożywną kolację.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 udka wędzonego kurczaka
- 100 g suszonej żurawiny
- główki sałaty lodowej
- 200 g pomidorków sherry
- 1 ogórek
- 1 żółta papryka
- 2 szt. sera camembert
- szczypta oregano
- sos sałatkowy włoski Knorr
Przygotowanie:
Kurczaka obierz z kości, pokrój w mniejsze kawałki. Sałatę porwij, paprykę i ogórka pokrój w paski. Dodaj suszoną żurawinę. Całość wymieszaj. Ser pokrój w cząstki. Wszystkie składniki ułóż na talerzu a następnie polej sosem. Posyp suszonym oregano.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 174,63 g |
Białka | 20,93 g |
Węglowodany | 7,95 g |
Tłuszcze | 9,13 g |
Błonnik | 1,25 g |
Smacznego!