Przechowywanie mleka matki - temperatury, odgrzewanie
Przechowywanie mleka matki powinno odbywać się w higienicznych warunkach. Odciągnięty z piersi pokarm należy wlać do szczelnych i sterylnych pojemniczków. Najlepiej, gdy są to szklane butelki, butelki plastikowe z pokrywką lub ewentualnie foliowe jednorazowe torebki. Na opakowaniu warto umieścić naklejkę z datą i godziną odciągnięcia mleka. Jeśli pojemnik na pokarm nie ma podziałki pomiarowej, należy zapisać również objętość mleka.
1. Przechowywanie mleka matki - temperatury
Odciągnięte z piersi mleko można przechowywać w lodówce, w zamrażalniku lodówki, w zamrażarce, w pojemniku z wkładami chłodzącymi lub w chłodnym pomieszczeniu.
Miejsce przechowywania pokarmu | Temperatura | Czas przechowywania pokarmu |
---|---|---|
Zamrażarka | -20ºC | 1 rok |
-18ºC | 3-6 miesięcy | |
Zamrażalnik lodówki | od -10ºC do -15ºC | 2 tygodnie |
Lodówka | od 3ºC do 5ºC | 3-5 dni |
Pojemnik z wkładami chłodzącymi | od 15ºC do -4ºC | 24 godziny |
Chłodne pomieszczenie | 16ºC | do 24 godzin |
21ºC | do 10 godzin | |
27ºC | 6-8 godzin |
Odciągnięty pokarm należy przechowywać w szczelnych i sterylnych pojemnikach. Jeśli używasz naczyń przeznaczonych do wielokrotnego użytku, należy je dokładnie myć i wyparzać. W przypadku karmienia dziecka chorego i wcześniaka, pojemniki na mleko należy również wygotowywać we wrzątku.
Najlepiej zamrażać pokarm o objętości jednego karmienia, by nie trzeba było wylewać nadmiernej ilości mleka. Przechowywanie takiej ilości pokarmu zmniejsza również czas potrzebny później do jego rozmrażania. Mrożąc pokarm, pamiętaj, by wkładać pojemniczki z mlekiem głęboko do zamrażarki. Uchronisz w ten sposób mleko przed ewentualnym rozmrażaniem przy częstym otwieraniu zamrażarki. Nie wolno wkładać butelek z pokarmem na półki drzwiczek lodówki.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Co oznacza zielone mleko przy karmieniu piersią? - odpowiada dr n. med. Jacek Tulimowski
- Czy piersi matki, która ma noworodka mogą produkować mleko? - odpowiada lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie produkty zastąpią mleko w 13. tygodniu ciąży? - odpowiada mgr Marta Gorczyńska
Absolutnie nie wolno ponownie mrozić raz rozmrożonego pokarmu ani mieszać w jednym opakowaniu porcji mleka odciągniętych w różnym czasie!
2. Przechowywanie mleka matki - odgrzewanie
Mleko matki, które ma być podane dziecku w ciągu najbliższej doby, należy wyjąć z zamrażarki i rozmrażać w lodówce do następnego dnia. Pokarm dla niemowlaka wyjęty z zamrażarki lub lodówki można rozmrażać, zanurzając pojemnik w ciepłej wodzie – o temperaturze poniżej 50ºC. Szybkie rozmrażanie mleka we wrzątku negatywnie wpływa na jego skład– taki pokarm nie nadaje się do karmienia dziecka. Nie wolno podgrzewać mleka naturalnego w garnku na gazie, piekarniku ani w kuchence mikrofalowej! Wysoka temperatura niszczy bowiem białka zawarte w kobiecym mleku.
Karm malucha mlekiem o temperaturze poniżej 36ºC, ale nie chłodniejszym niż temperatura pokojowa. Dziecko czasem odmawia jedzenia mleka odgrzewanego po wyjęciu z lodówki, ponieważ odczuwa jego nieco inny smak. Karmienie mlekiem odciągniętym i odgrzewanym nie jest jednak dla malucha niebezpieczne czy szkodliwe. Przed podaniem mleka warto delikatnie wstrząsnąć butelkę do karmienia, by wszystkie składniki pokarmu dokładnie się ze sobą wymieszały.
Nie należy mieszać odciągniętego pokarmu z mieszanką mleczną. Najpierw podaje się dziecku własny pokarm, a gdy nadal jest głodne – dokarmia się je mlekiem modyfikowanym.
Na powierzchni mleka po jego rozmrożeniu pojawia się żółta warstwa. Jest to tłuszcz, który oddzielił się w trakcie mrożenia. Warstwa tłuszczu na powierzchni mleka nie szkodzi dziecku. Wręcz przeciwnie – stanowi ważny składnik mleka matki. Mleko po rozmrożeniu może wyglądać jak zważone, mieć nieprzyjemny zapach i zmieniony smak. Jest to efekt działania lipazy – enzymu trawiącego tłuszcze. Takie mleko nie jest szkodliwe dla dziecka, ale może mu nie smakować.
Zamrożony pokarm najlepiej przechowywać nie dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ skład kobiecego mleka zmienia się w zależności od rozwoju i wieku dziecka. W przypadku dzieci donoszonych i zdrowych można dłużej przechowywać pokarm niż w przypadku wcześniaków i maluchów chorych.