Trwa ładowanie...

Deser wiśniowo-waniliowy

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.05.2019 11:50
Deser wiśniowo-waniliowy
Deser wiśniowo-waniliowy (123rf)

Wiśnie są niewątpliwie przepysznym owocem, warto jednak wiedzieć, że oprócz smaku niosą o wiele więcej korzyści. W większości składają się one z wody (ok. 80%), ale aż 20% tego przysmaku budują niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały.

Składniki:

  • 2 filiżanki startych migdałów,
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego,
  • 2/3 szklanki suszonych wiśni,
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/3 łyżeczki wanilii,
  • 2 łyżki wody.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

W blenderze złącz migdały, wiśnie, żurawinę i siemię i zmiksuj. W dużej misce połącz mieszankę z blendera, wanilię oraz wodę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni i natłuść nieco blachę do pieczenia. Pokrój powstałe wiśniowe ciasto na większe kawałki i piecz przez co najmniej 20 minut. Podawaj schłodzone.

Wartość odżywcza 1 porcji (50 g):
Kalorie222,03 kcal
Białka6,64 g
Węglowodany17,29 g
Tłuszcze15,43 g
Błonnik5,55 g

Komentarz:

Wiśnie zawierają witaminy z grupy B – są doskonałym źródłem witaminy B5, dzięki czemu stanowią nieodzowną pomoc w leczeniu artretyzmu. Ponadto, te bogate w kwasy owocowe oraz witaminy A i C owoce wykazują działanie oczyszczające i odtruwające. Spożywanie wiśni w znaczny sposób poprawia kondycję i wygląd skóry. Czereśnie i wiśnie to jedne z owoców sezonowych, na które warto czekać cały rok.

Następny artykuł: Deser z owoców leśnych
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze