Deser wiśniowo-waniliowy
Wiśnie są niewątpliwie przepysznym owocem, warto jednak wiedzieć, że oprócz smaku niosą o wiele więcej korzyści. W większości składają się one z wody (ok. 80%), ale aż 20% tego przysmaku budują niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały.
Składniki:
- 2 filiżanki startych migdałów,
- 1/3 szklanki siemienia lnianego,
- 2/3 szklanki suszonych wiśni,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- 1/3 łyżeczki wanilii,
- 2 łyżki wody.
Przygotowanie:
W blenderze złącz migdały, wiśnie, żurawinę i siemię i zmiksuj. W dużej misce połącz mieszankę z blendera, wanilię oraz wodę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni i natłuść nieco blachę do pieczenia. Pokrój powstałe wiśniowe ciasto na większe kawałki i piecz przez co najmniej 20 minut. Podawaj schłodzone.
Wartość odżywcza 1 porcji (50 g): | |
---|---|
Kalorie | 222,03 kcal |
Białka | 6,64 g |
Węglowodany | 17,29 g |
Tłuszcze | 15,43 g |
Błonnik | 5,55 g |
Komentarz:
Wiśnie zawierają witaminy z grupy B – są doskonałym źródłem witaminy B5, dzięki czemu stanowią nieodzowną pomoc w leczeniu artretyzmu. Ponadto, te bogate w kwasy owocowe oraz witaminy A i C owoce wykazują działanie oczyszczające i odtruwające. Spożywanie wiśni w znaczny sposób poprawia kondycję i wygląd skóry. Czereśnie i wiśnie to jedne z owoców sezonowych, na które warto czekać cały rok.