Zwierzęta w domu w ciąży
Domowe zwierzaki mogą stanowić poważne zagrożenie dla kobiety spodziewającej się dziecka. Przenoszą niebezpieczne choroby, takie jak toksoplazmozę i liberiozę. Wystarczy chwila nieuwagi podczas pielęgnacji pupila, by narazić się na poronienie.
1. Toksoplazmoza
Toksoplazmoza jest dużym zagrożeniem dla osób, których organizm nie uodpornił się na pasożyta ją wywołującego. Przyszła mama, która od zawsze ma zwierzę w domu, nie ma pewności, czy jest odporna na tę chorobę, dlatego zaleca się ostrożność podczas przebywania z czworonogami.
Tokspolazmoza jest zakaźna. Wywołuje ją pierwotniak Toxoplasma gondii. Pasożyt znajduje się zazwyczaj w surowym mięsie, warzywach uprawianych na zarażonej glebie, ale najczęściej – w odchodach kotów.
Toksoplazmoza najczęściej przebiega bezobjawowo, chociaż zdarza się, że pojawiają sie następujące symptomy: bóle głowy, mięśni, zmęczenie, powiększone węzły chłonne. U rozwijającego się płodu choroba może wywołać wady wrodzone (np. wodogłowie, zapalenie siatkówki, małoocze), a nawet spowodować poronienie.
W przypadku podejrzenia zarażaniem, należy udać się jak najszybciej do lekarza, ponieważ zaniedbanie może doprowadzić do toksoplazmozy wrodzonej, która zagraża życiu dziecka. Wszelkie środki ostrożności nie polegają na pozbyciu się swojego ulubieńca, ale na zachowaniu higieny. Jeśli istnieje taka możliwość, po kocie powinna sprzątać inna osoba niż kobieta w ciąży. Kuwetę trzeba od czasu do czasu zalewać gorącą wodą w celu zabicia bakterii. Nie wolno zapominać przy tym o założeniu rękawiczek (najlepiej jednorazowego użytku).
Co ważniejsze, podczas prac ogrodowych należy również zachować ostrożność, gdyż zwierzęta mogły przenieść pasożyta na glebę (wskazane jest zakładanie rękawic ochronnych). Zarażone mogą być również warzywa, dlatego należy je dokładnie myć, a najlepiej wyparzać przed spożyciem.
W celu rozpoznania choroby wykonuje się badanie krwi. W razie wykrycia bakterii lekarz zaleca dalsze badania i leczenie, które mają na celu zapobieganie rozwojowi choroby.
2. Listerioza
Innym równie niebezpiecznym schorzeniem jest listerioza. Można zarazić się nią od chorych zwierząt. Wywołuje ją bakteria Listeria monocytogenes. Szczególnie narażone są na nią osoby chore na nowotwór, z obniżoną odpornością, po przeszczepie nerek oraz kobiety w ciąży. Listerioza przebiega bezobjawowo. Może jednak zdarzyć się i tak, że symptomy będą przypominać te typowe dla grypy. Efektem tej choroby może być zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych lub zapalenie wsierdzia. Wówczas występują: wysoka gorączka, wymioty, drgawki, a nawet utrata świadomości.
Listerioza spowodowana jest spożyciem skażonej żywności, wody bądź kontaktem z chorymi zwierzętami. Do produktów narażonych na zakażenie bakterią należą: mleko, mięso, drób, warzywa, ryby, sery oraz lody. Jeśli kobieta w ciąży zarazi się nią, zakażenie przechodzi na płód. Choroba ta może wywołać poronienie, zapalenie spojówek, zapalenie płuc, zmiany skórne, przy czym szanse przeżycia dziecka są niewielkie. Zarażenie w przyszłości może skutkować niepłodnością.
Aby ustrzec się przed listeriozą, należy spożywać produkty gotowane, nigdy surowe. Ważne jest zachowanie higieny. W celu uniknięcia choroby zaleca się rezygnację z jedzenia w fast-foodach, a także dokładne mycie owoców i warzyw tuż przed ich spożyciem. Warto też wykonać badania serologiczne przed ciążą oraz unikać kontaktu z odchodami zwierzęcymi.