Znaczenie diety w budowaniu odporności dziecka

Odporność dziecka to temat, który regularnie pojawia się w rozmowach zaniepokojonych rodziców. Zainteresowanie nim można zauważyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to większość maluchów wcześniej czy później ląduje w łóżku z gorączką, bólem gardła i ogólnym osłabieniem. Do rozwoju infekcji nie potrzeba wiele. Wystarczy kontakt z przeziębionym rówieśnikiem, nieodpowiednie ubranie lub złe warunki atmosferyczne, aby powrócić do domu z opuszczoną głową, bez chęci do zabawy.

W tym czasie wielu rodziców zastanawia się, jak wzmocnić odporność dziecka, aby tak często nie chorowało. Czasem najlepsze sposoby bywają najprostsze – i tak jest w tym przypadku. Największym organem mającym realny wpływ na układ immunologiczny jest przewód pokarmowy, dlatego odpowiednia dieta może okazać się kluczem do zdrowia twojego dziecka. W końcu nie bez powodu mówi się, że odporność bierze się właśnie z brzuszka. Jakie zatem produkty warto włączyć do codziennego menu, aby układ odpornościowy pracował bez zarzutów?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123rf.com

/ 9Witaminy z grupy B

Źródła witaminy B5
Źródła witaminy B5 © 123rf.com

Odporność jest synonimem zdrowia, dlatego dieta dziecka musi obfitować w różne witaminy. Ogromną rolę odgrywają te z grupy B, głównie B5 (nazywana kwasem pantotenowym), B6 oraz B12. Ich niedobór skutkuje zmniejszeniem odporności, dlatego jeśli nie dostarczymy maluchowi ich odpowiedniej dawki, będzie ono bardziej podatne na infekcje. Witamin z grupy B szukajmy w mleku, jajach, serze, drobiu, drożdżach, rybach, pestkach dyni, orzechach, a także w warzywach: ziemniakach, kalafiorze, kapuście, fasolce szparagowej, kiszonych ogórkach, marchwi, sałacie lub pomidorach.

/ 9Witamina C

Czarny bez na odporność
Czarny bez na odporność © 123rf.com

To z pewnością jedna z najbardziej popularnych witamin, po które sięgamy, odczuwając pierwsze jesienne chłody. Nic dziwnego, poprawia ona odporność oraz zmniejsza uczucie znużenia i przemęczenia. Zwróćmy uwagę na jej naturalne odpowiedniki i dodawajmy je do codziennych dań przygotowanych dla najmłodszych. Wbrew pozorom witamina C znajduje się nie tylko w owocach cytrusowych. Jej źródłem są także: czerwona papryka, pomidory, a nawet natka pietruszki. Spore jej dawki kryją się także w czarnym bzie (często polecanym na wzmocnienie odporności), owocach dzikiej róży oraz owocach jagodowych.

/ 9Witamina A

Dynia źródłem witaminy A
Dynia źródłem witaminy A © 123rf.com

Za produkcję ciał odpornościowych odpowiedzialna jest witamina A, której źródłem jest beta-karoten. To właśnie ona chroni organizm przed infekcjami i skraca czas trwania choroby. Na szczęście nietrudno jest uzupełnić jej niedobór w naturalny sposób. Sprzyjają temu jesienne przysmaki, takie jak dynia, bataty, jarmuż, szpinak, cukinia czy też śliwki. Beta-karoten znajdziemy także w jajach, marchwi, morelach i pietruszce.

/ 9Witamina D

Obraz
© 123rf.com

Spadek odporności może być wynikiem niedoboru witaminy D, określanej witaminą słońca. Jesienią i zimą niestety nie zobaczymy zbyt wielu promieni słonecznych, dlatego musimy dostarczać tę witaminę w postaci suplementu lub wraz z pożywieniem. Największe jej ilości znajdziemy w tłustych rybach morskich oraz w śmietanie, maśle, żółtkach jaj lub wątróbce.

/ 9Mikroelemnty

Obraz
© 123rf.com

W diecie dziecka nie powinno zabraknąć mikroelementów takich jak żelazo, cynk i selen. Każdy z nich ma swój udział w budowaniu odporności, dlatego warto urozmaicić codzienne posiłki, dodając do nich produkty zawierające te cenne związki. Żelazo znajduje się m.in. w podrobach (np. wątróbce), wołowinie, fasoli, soczewicy, ciecierzycy, ciemnym pieczywie i jajach. Źródła cynku to chude mięso, pestki dyni i słonecznika, ryby, sery, jaja oraz grube kasze (głównie gryczana), natomiast selenu dostarczymy wraz z orzechami brazylijskimi, tuńczykiem, cebulą, czosnkiem i otrębami pszennymi.

/ 9Probiotyki

Obraz
© 123rf.com

Szacuje się, że 70–80 proc. naszego układu immunologicznego znajduje się w jelitach. Prawidłowy skład flory bakteryjnej jest więc równoznaczny z nienaganną pracą systemu odpornościowego. Skład mikroflory jelitowej poprawimy przy pomocy bakterii do zadań specjalnych, nazywanych probiotykami. Organizmy te pomagają pozbyć się chorobotwórczych zarazków bytujących w układzie pokarmowym, poprawiając tym samym trawienie i odbudowując odporność. Z mocy probiotyków korzystają dzieci karmione piersią (znajdują się one w mleku matki), ale nie jest to jedyna możliwość. Znajdziemy je również w kiszonkach oraz fermentowanych produktach mlecznych: kefirach, jogurtach naturalnych i maślankach.

/ 9Prebiotyki

Obraz
© 123rf.com

W parze z probiotykami idą prebiotyki – składniki pożywienia, które ulegają procesowi fermentacji. Są one pożywką dla bakterii probiotycznych, dlatego dzięki nim probiotyki mają szansę przeżyć i rozmnażać się w układzie pokarmowym. Naturalne prebiotyki występują między innymi w karczochach, ziemniakach, cebuli, bananach, porach i czosnku, dlatego pamiętajmy o dodawaniu tych owoców i warzyw do codziennego menu malucha.

/ 9Kwasy tłuszczowe omega-3

Obraz
© 123rf.com

Wzmocnienie odporności to także zasługa nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3, które zalicza się do tzw. dobrych tłuszczy. Ich podstawowym źródłem są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś atlantycki, sardela europejska, sardynki, śledź atlantycki, makrela, pstrąg tęczowy, flądra, sola, a także halibut. Warto więc zaszczepić w dzieciach miłość do tych smaków i serwować im różne rodzaje ryb co najmniej dwa razy w tygodniu.

/ 9Tran

Tran w kapsułkach
Tran w kapsułkach © 123rf.com

Oprócz tłustych ryb morskich obfitujących w kwasy tłuszczowe omega-3 wartościowy jest również tran. W jego składzie znajdziemy nie tylko cenne kwasy, ale i witaminy (A i D). Na rynku znajduje się wiele odpowiedników niemających zbyt wiele wspólnego z prawdziwym tranem, dlatego decydując się na zakup suplementu, trzeba być czujnym. Prawdziwy tran to olej pochodzący z dorsza lub rodziny dorszowatych. Na szczęście nie musi być on zmorą dzieciństwa kojarzącą się z nieprzyjemnym rybim zapachem i smakiem. Aktualnie na rynku znaleźć można smakowe suplementy, które w niczym nie przypominają ich poprzedników.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące