Zdrowe i białe zęby naturalnie
Dobrze dobrana i zbilansowana dieta, wraz z odpowiednią higieną jamy ustnej i regularnymi wizytami u stomatologa, jest kluczowa dla utrzymania zdrowych i białych zębów. Co powinniśmy spożywać, aby móc jak najdłużej cieszyć się pięknym uśmiechem?
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Chroni przed chorobą Alzheimera. Poprawia pamięć i łagodzi objawy depresji
Żółty ser
Jak dowiodły badania, spożywanie, a zwłaszcza żucie, żółtego sera podnosi pH płytki nazębnej, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł. Co ciekawe, zależności ta nie występuje po spożyciu innego nabiału - mleka czy jogurtu.
Powodem natychmiastowego i długotrwałego wzrostu pH płytki nazębnej, po spożyciu żółtego sera, są najprawdopodobniej zawarte w nim substancje, które mocno stymulują wytwarzanie śliny, działającej jako swojego rodzaju bufor zabezpieczający przed spadkiem pH.
Żółty ser zawiera także difosforany, wykorzystywane często do produkcji past do zębów, których zadaniem jest wzmocnienie szkliwa poddawanego niekorzystnemu działaniu kwasów.
Sprawdź koniecznie: Chronią przed miażdżycą i obniżają ryzyko zawału. Kosztują grosze
Przetwory mleczne
Zbawienny wpływ na zęby ma wapń. Jest on niezbędnym minerałem budulcowym, odpowiadającym za strukturę zębów. Najlepszym dostawcą wapnia są produkty mleczne, takie jak: jogurt naturalny, kefir czy maślanka.
Niedobór wapnia może być natomiast poważnym problemem, objawiającym się częstymi złamaniami, kruchością i próchnicą zębów. Z tego powodu, osoby uczulone na białko mleka krowiego, powinny regularnie stosować suplementy diety dostarczające wapń lub pić mleko kozie. Innym bogatym źródłem wapnia są ryby spożywane wraz z ośćmi - szprotki i sardynki.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Nie przegap: Ważył 130 kg i szybko łapał zadyszkę. Dzisiaj ma sześciopak, którego można pozazdrościć
Łosoś i makrela
Wapń lubi towarzystwo witaminy D, dzięki której jest lepiej wchłaniany do organizmu, budując w ten sposób pełnowartościową tkankę zęba. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela.
Witamina D ma kluczowe znaczenie dla twardości zębów i kości, ponieważ reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów.
Osoby lubiące długo przebywać na słońcu, powinna z kolei ucieszyć wiadomość, że witamina D jest także syntezowana w organizmie pod wpływem promieni słonecznych.
Zobacz wideo: Herbaty, które warto ograniczyć. Mogą powodować problemy z jelitami
Brokuły
Te smaczne warzywa z rodziny kapustowatych są najlepszym naturalnym źródłem koenzymu Q10, który wpływa na procesy energetyczne w organizmie. Zwiększa odporność organizmu, wpływa na kondycję przyzębia i chroni dziąsła przed drobnoustrojami powodującymi groźną chorobę - paradontozę, na którą według szacunków może cierpieć nawet 70 proc. osób w podeszłym wieku.
Brokuły zawierają także spore ilości wapnia, zapobiegają odsłanianiu szyjek zębowych i chronią przed nowotworami.
Pamiętajmy jednak, że dla optymalnych wartości odżywczych, brokułów nie należy gotować dłużej niż pięć minut, nie mogą one stracić swojej jaskrawozielonej barwy.
Zobacz też: Naukowcy zbadali, czym różnią się właściciele psów i kotów
Truskawki
Choć truskawki nigdy nie zastąpią profesjonalnego wybielania w gabinecie i nie zapewnią uśmiechu jak z reklamy, to zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, który jest jednym z podstawowych składników past wybielających.
Chcąc mieć zdrowe zęby, truskawki warto jeść jak najczęściej, ponieważ poza właściwościami wybielającymi, zapobiegają także osadzaniu się kamienia na zębach i odgrywają istotną rolę przy zwalczaniu zapaleń jamy ustnej. Te smaczne owoce skutecznie oczyszczają miejsca chorobowo zmienione, a także posiadają liczne właściwości regenerujące.
Redakcja poleca: Jeszcze do niedawna uważano, że niszczą serce. Dietetycy się mylili
Surowa marchew
Bogata w witaminę A marchew, wzmacnia i utrzymuje w dobrym stanie dziąsła, mineralizuje zęby i stymuluje wytwarzanie śliny, która niszczy groźne bakterie powstałe w jamie ustnej.
Surowa marchew może także w ekstremalnych sytuacjach zastąpić szczoteczkę do zębów, ponieważ świetnie oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmowych, pomagając tym samym w walce z kamieniem nazębnym.
Surowa marchew ma także znaczenie dla zdrowia zębów małych dzieci. Spożywanie jej wpływa na formowanie prawidłowego zgryzu i prostuje zęby. Z tego względu, surową przekąskę śmiało można serwować maluchowi, od momentu kiedy tylko zaczną wyrzynać się pierwsze zęby.
Obejrzyj film: Warto wypić z samego rana. Podkręci metabolizm, oczyści z toksyn
Zielona herbata
W jednej filiżance tego napoju znajduje się średnio 0,3 mg fluoru, który skutecznie walczy z próchnicą, wzmacnia zębinę i szkliwo zębów. Wypicie 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie, zapewnia niezbędną dawkę fluoru oraz dostarcza polifenole - substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych.
Nie przegap: Czy powinniśmy codziennie brać prysznic? Naukowcy wyjaśniają
Kiwi i grejpfruty
Choć rekordzistą pod względem zawartości naturalnej witaminy C jest acerola, ze względu na jej trudną dostępność w Polsce, zdecydowanie bardziej polecamy jak najczęstsze spożywanie kiwi i grejpfrutów. Są one bogatym źródłem witaminy C, która jest odpowiedzialna za stan dziąseł, zapobiega odsłanianiu się szyjek zębowych i ma duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Sprawdź, jakie sygnały ostrzegawcze wysyła chora tarczyca
Olej kokosowy
Umieszczany przez wielu na czarnej dietetycznej liście, olej kokosowy niszczy szczepy drobnoustrojów odpowiedzialne za wytwarzanie kwasów uszkadzających szkliwo i zapobiega próchnicy. Jest również pomocny w zwalczaniu drożdży wywołujących pleśniawki oraz zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu. Wyciąg z owocu kokosa jest tak skuteczny, że niektórzy badacze uważają, że należy dodawać go do past do zębów dostępnych na rynku.
Sprawdź koniecznie: Ich wygląd może wskazywać na poważną chorobę. Przyjrzyj się uważnie stopom
Opinia eksperta
- Uśmiech jest najlepszą wizytówką człowieka, a zdrowe i białe zęby są jego podstawą - mówi lek. stom. Adrianna Badora z Centrum Implantologii i Ortodoncji w Brennej. - Osoby chcące zachować piękny uśmiech na wiele lat, poza odpowiednią higieną jamy ustnej i regularnymi wizytami kontrolnymi u stomatologa, powinny pamiętać o prawidłowej diecie, zawierającej odpowiednie ilości witamin oraz składników ułatwiających ich wchłanianie.
- W celu zachowania zdrowych zębów konieczne jest również ograniczenie spożycia niektórych produktów, głównie cukrów będących najlepszym medium dla kwasów uszkadzających szkliwo i prowadzących do ubytków w tkance zęba. Nie przesadzajmy także ze spożyciem produktów utrudniających przyswajanie wapnia. Może do tego doprowadzić między innymi nadmiar białka zwierzęcego, występującego w wędlinie czy mięsie. Jeśli natomiast nie jesteśmy w stanie całkowicie zrezygnować ze słodkich przekąsek, pamiętajmy, aby bezpośrednio po ich spożyciu umyć zęby. Stan zdrowia naszych zębów nie zależy bowiem od ilości spożywanego cukru, lecz od czasu, podczas którego cukier ma kontakt z zębami.
Zobacz także: Piekarnik będzie lśnił jak nigdy. Prosta metoda